Klimatologai įspėja pajūrio gyventojus: „galite atsidurti po vandeniu“  ()

Klimato kaita gali destabilizuoti Arkties ledynus, o to pasekmės gali būti itin skaudžios. Kaip rašo „Independent“, dėl ištirpusių ledynų Arktyje bendras jūros lygis Žemėje gali pakilti net iki 3 metrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios žinios turėtų neraminti pakrantėse įsikūrusių miestų gyventojus, kadangi jiems tektų apleisti savo namus bei persikelti gyventi atokiau nuo jūrų bei vandenynų.

Be abejo, inžineriniai sprendimai gali padėti apsaugoti pakrančių miestus nuo užtvindymo, tačiau svarstoma, ar tai gali būti ilgalaikis sprendimo būdas.

Atliktas tyrimas parodė, jog esant dabartinei klimato kaitos tendencijai, Tottenas, pagrindinis Auroros baseino ledynas, galėtų „susitraukti“ net 300 kilometrų taip išlaisvindamas milžiniškus kiekius vandens, kurie papildytų bendrą Žemės baseiną.

Pasak mokslininkų, bendras jūros lygis dėl Totteno ledyno tirpsmo gali pakilti net 2,9 metro. Tačiau mokslininkai ramina, jog toks procesas gali užtrukti kelis šimtus metų.

Kaip teigė Martinas Siegertas, Granthamo instituto Londono imperatoriškajame koledže direktorius, naujausi tyrimai atskleidžia, jog Rytų Antarktida yra gerokai labiau pažeidžiama dėl klimato atšilimo, nei buvo manyta iki šiol.

Totteno ledynas, pasak mokslininko, jau dabar sparčiai tirpsta ir tikėtina, jog šis procesas ateityje tik dar labiau paspartės.

Rytų Antarktida yra didžiausias ledo luitas Žemėje, todėl bet kokie nedideli pasikeitimai šiame regione turi itin didelę įtaką visam pasauliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai ()