Sukurtas infografikas parodo, nuo ko mirsime  ()

Ar kada svarstėte, kokiu būdu paliksite šį pasaulį? Nors tai ir ne pati maloniausia mintis, kiekvienas tam tikroje situacijoje apie tai susimąsto. Laimei arba ne, egzistuoja infografikai, atskleidžiantys, kaip bėgant metams skiriasi rizikos numirti veiksniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Los Andželo Universiteto, Ligų kontrolės ir prevencijos skyriaus statistikos vedėjas Natano Yau pasitelkė 2005 – 2014 metų duomenis. Jais remdamasis mokslininkas sudarė infografikus, kuriose atsispindi galimos mirties priežastys, atsižvelgiant į asmens amžių, lytį bei rasę.

Šią informaciją galima rasti tyrėjo sukurtoje internetinėje „Flowing Data“ svetainėje. Joje pateiktos mirties priežastys suskirstytos į 15 grupių. Tai – infekcijos, onkologiniai susirgimai, kraujotakos ir endokrininės sistemos ligos, psichiniai ir neurologiniai susirgimai,  kvėpavimo takų bei virškinamojo trakto ligos. Prie endokrininių ligų buvo priskirtos ir diabetas bei tam tikri elgsenos sutrikimai.

Neurologinės ligos, pavyzdžiui, išsėtinė sklerozė, Alzheimeris, Parkinsonas. Širdies smūgis ir kitos širdies bei kraujotakos ligos yra priskirtos kraujotakos ligoms.

Be šių grupių išskiriami apsigimimai, skeleto bei minkštųjų audinių ligos, išorinės priežastys, pavyzdžiui, nelaimingi įvykiai, perinatalinis mirtingumas ir kitos.

Infografikuose nurodoma, kad nors mažiau nei 10 proc. 20-mečių miršta nuo vėžio, jis atsakingas už net 30 ir 40 proc. vyrų ir moterų, sulaukusių 50-ies metų, mirčių. Mažiau nei 20 procentų paauglių miršta perinataliniu periodu, dėl apsigimimų, kvėpavimo takų, nervinių bei hormoninių sutrikimų.

Sulaukus 60-ies mirčių padvigubėja ir siekia net 40 proc. Atsižvelgiant į duomenis, išorinės priežastys pasiglemžia daugiausiai gyvybių jaunesnių nei 45 metų.

Vis dėlto, vyrai yra dvigubai labiau linkę žūti nelaimingų atsitikimų metu – iš viso net 10 proc. visų vyrų mirčių yra siejamos su išorinėmis priežastimis, tuo tarpu moterų – vos 5 proc. Taip pat buvo pastebėtas didelis skirtumas tarp rasių.

Pavyzdžiui, nors 5 proc. visų afroamerikiečių mirčių buvo sukeltos infekcijos ir parazitų, dėl šios priežasties Anapilin iškeliavo vos 2 proc. baltaodžių. Dėl šių skirtumų, atliekant internetinėje svetainėje esantį testą, respondentai yra prašomi pasirinkti amžių, lytį bei rasę.

Deja, pagal mirties liudijimus sudarytose infografike atsispindi liūdna realybė. Šiandien 8 metų sulaukusiam berniukui didžiausią grėsmę kelia eismo įvykiai. Jiems atitenka net 67 proc. mirties atvejų tarp vos pilnametystės sulaukusių paauglių. Tuo tarpu kvėpavimo takų ligų sukelti atvejai siekia 17 proc.

Pagal pateiktus duomenis, vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai miršta dėl kraujotakos susirgimų, nepaisant nei lyties, nei rasės.

„Tai mane nustebino. Dėl nuolat jam skiriamo žiniasklaidos dėmesio atrodė, kad didžiausias žudikas bus vėžys. Be abejo, iki tam tikro amžiaus jis užima pirmąją vietą, tačiau, peržengus šią ribą, dažniausiai buvo susidurta su kraujotakos sistemos ligų sukeltomis mirtimis. Visgi, širdis pailsta. Negali juk plakti amžinai“, – atradimu stebėjosi Natanas Yau.

Amerikos Širdies Asociacijos duomenimis, kraujotakos sutrikimai pasiglemžia daugiau nei 31 proc. visų mirčių kiekvienais metais. 2012 metų Pasaulinės Sveikatos Organizacijos teigimu, net 68 proc. mirčių priklausė širdies ir kraujagyslių, vėžiniams susirgimams, diabetui bei lėtinėms plaučių ligoms.

Tais pačiais metais net 23 proc. mirčių buvo sukeltos infekcijos, gimdymo ar nėštumo metu patirtų komplikacijų. Įvairūs fiziniai susižalojimai nulėmė 9 proc. atvejų.

Įdomu tai, kad didžiausias visų išvengiamos mirties atvejų skaičius buvo aukščiausias pasiturinčiose valstybėse. Jose net 87 proc. mirusiųjų kentėjo dėl kraujotakos, vėžinių, plaučių susirgimų ir diabeto.

Kitas dažnas veiksnys – tabako gaminių vartojimas – skaičiuojama, pasiglemžia 1 iš 10 suaugusiųjų visame pasaulyje.

I Vyrų dvigubai daugiau nei moterų žūsta nelaiminguose atsitikimuose. Taip pat mažiau nei 20 procentų paauglių miršta perinataliniu periodu, dėl apsigimimų, kvėpavimo takų, neurologinių bei endokrininių sutrikimų. Sulaukus 60-ies šio pobūdžio mirčių padvigubėja ir siekia net 40 proc. atvejų.

II Pagrindinės moterų mirties priežastys. Horizontalioje ašyje vaizduojamas amžius, vertikalioje – procentas, kiek iš jų miršta dėl atitinkamos priežasties. Skirtingos spalvos vaizduoja skirtingų nurodytų mirčių skaičių. Diagramoje atsispindi, kad nors vos 10 proc. 20-mečių mirė nuo vėžio, šis skaičius išaugo dvigubai moterims sulaukus 60-ies.

Kiti pavyzdžiai pagal infografikus:

  • 30-metė moteris, kuri sulauks 80-ies, patiria 39 proc. riziką mirti dėl širdies ir kraujagyslių ligų, 29 proc. dėl vėžio.
  • Ką tik gimusi mergaitė pirmaisiais gyvenimo metais greičiausiai miršta dėl įgimtų susirgimų, siekiančių 30 proc., 10 proc. atitinkančių nervinių sutrikimų. Net 60 proc. mirusių kūdikių pasaulį paliko perinataliniu periodu, skaičiuojamu nuo 22 nėštumo savaitės iki 7 dienų po gimimo.
  • Jei 50-metis vyras pasaulį paliktų po penkerių metų, greičiausiai mirties priežastimi būtų viena iš kraujotakos sutrikimų sukeltų ligų arba vėžys.  
  • 50-metė baltaodė, sulauksianti 88-erių, greičiausiai mirtų dėl tų pačių priežasčių – kraujotakos sistemos sutrikimų ar vėžio.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()