Netikėta išvada: Antarktida su globaliniu atšilimu puikiai susitvarko pati  (10)

Klimato atšilimas. Globalinis atšilimas. Šiltnamio efektas. Tai sąvokos, kurios pastaruoju metu vis dažniau sklinda iš pasaulio gyventojų lūpų, o valdantieji jas vartoja spręsdami problemas, kurios kyla dėl didėjančios oro temperatūros visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau klimato atšilimas vis dar turi daugiau klausimų nei atsakymų. Vienas tokių klaustukų – Žemės pasipriešinimas vis labiau šiltėjančiam klimatui. Kalbant tiksliau, mokslininkai suka galvas, kodėl Antarktidą supantys vandenys vis dar nėra paveikti šiltėjančios oro temperatūros.

Ypač keista tai, jog priešingas Žemės polius, t.y. Šiaurės ašigalis, kur driekiasi Arkties ledynai, tirpsta neregėtais tempais ir situacija turėtų dar labiau blogėti, o štai Antarktida ramiai „gyvena“ savo ritmu. Šią Žemės paslaptį bandė įminti mokslininkai ir panašu, jog jiems tai pavyko.

O priežastis yra ganėtinai paprasta. Stiprios vandenyno srovės prie Antarktidos tiesiog sugeba šaltus vandenis iškelti į paviršių ir vidutinė vandens temperatūra nukrenta, taip išsaugodama Antarktidos ledynus.

Masačiusetso universiteto mokslininkai išsiaiškino, jog dėl unikalių vandenyno srovių šalti vandenys yra iškeliami į paviršių net iš 3,2 kilometro gylio.

Tuo metu panašus procesas vyksta ir šalia Pietų Amerikos krantų, tačiau čia vandenys yra „pakeliami“ vos iš kelių šimtų metrų gylio, todėl tai nesukuria jokio teigiamo efekto ir čia vandenys įšyla gerokai greičiau bei labiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(41)
(6)
(35)

Komentarai (10)