Deanas Karnazesas – žmogus, kuris gali bėgti amžinai (Video)  (9)

Dauguma bėgikų bėga tol, kol pasiekia vadinamąjį laktato slenkstį, tačiau Deanas Karnazesas niekada nepavargsta – jis gali bėgti tris dienas ir tris naktis be sustojimo. Kokia jo paslaptis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo pradedančiojo iki olimpiečio – kiekvienas atletas turi savo ribą. Moksliškai ši riba apibrėžiama kaip laktato slenkstis ir kuomet jis yra peržengiamas, bėgimas tampa labai nemalonus. Tikriausiai, daugeliui teko patirti, kaip plaučiai gaudo kiekvieną oro lašelį, širdis daužosi tarsi pašėlusi, o raumenys ima silpti, kol galiausiai kūnas atsisako judėti toliau.

Tačiau yra vienas žmogus, kuriam tai negalioja – Deanas Karnazesas yra ultramaratonininkas iš Kalifornijos (JAV) ir kartais atrodo, kad jis gali bėgti amžinai. D.Karnazesas yra įveikęs pačius sunkiausius ištvermės išbandymus planetoje: nuo maratono Pietų ašigalyje, kur temperatūra nukrenta žemiau 25 laipsnių šalčio, iki legendinio 251 km ilgio des Sables maratono, tačiau iki šiol dar niekada nėra pajutęs, jog jo kūnas norėtų sustoti. Tai reiškia, kad vienintelės ribos yra tik jo mintyse.

Pats D.Karnazesas sako, kad, nepaisant to, kokiu tempu jis bėga, niekuomet nejaučia nuovargio. Kartais jo bėgimų distancija viršija 160 kilometrų. Bėgant energijai pagaminti yra skaidoma gliukozė, o kaip šalutinė medžiaga yra pagaminamas laktatas, kuris vėl gali virsti energija. Tačiau peržengus laktato slenkstį organizmas tampa nepajėgus toliau taip greitai gaminti laktato, dėl to raumenyse susikaupia rūgštis. Tokiu būdu organizmas žmogui mėgina pasakyti, kada sustoti. Tačiau D.Karnazeso organizmas jam niekada nesiunčia tokių signalų.

Pats D.Karnazesas sako, kad jis galiausiai tampa mieguistas. Kartą jis bėgo tris naktis ir trečioji naktis jam pasirodė beprotiškai sunki – jis vos neužmigo bėgdamas. Apie savo pajėgumus D.Karnazesas sužinojo dar 2006 metais, kuomet pasiryžo per 50 dienų nubėgti 50 maratonų.

Jis nuvyko pas gydytojus tyrimams. Tyrimai pernelyg nesiskyrė nuo įprastų atletų tyrimų, išskyrus laktato slenksčio tyrimą. Gydytojai pasakė, kad šis bandymas truks vos 15 minučių, tačiau praėjus valandai jie sustabdė vyrą ir pasakė, kad niekada nėra matę nieko panašaus.

D.Karnazesas pamilo bėgimą dar mokydamasis mokykloje. Vienų varžybų metu jo bendraamžiai sugebėjo nubėgti vos 15 trasos ratų, o D.Karnazesas įveikė net 105. Tačiau vėliau jis nustojo sportuoti ir nenumaldomas noras vėl bėgti jį užvaldė sulaukus 30 metų amžiaus.

15 metų visiškai nesitreniravus kažin ar tikėtumėtės daug nubėgti, tačiau jau pirmo bėgimo metu vyras nesunkiai įveikė 50 kilometrų distanciją.

Pats D.Karnazesas mano, kad tai priklauso ne tik nuo jo genų, bet ir nuo mažo kūno riebalų kiekio, mažo prakaitavimo bei mažo toksinų organizme kiekio. Mokslininkai mano, kad genus veikia aplinka ir Afrikoje užaugęs atletas bus ištvermingesnis negu šiaurinėje Europos dalyje augęs sportininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(1)
(52)

Komentarai (9)