Grandiozinis projektas: mokslininkai patys kurs gyvybei reikalingą DNR kodą  ()

Tarptautinė mokslininkų komanda pranešė apie planus sukurti sintetinį žmogaus genomą per dešimtį metų. Tai reiškia, kad žmogaus gyvybei reikalingą DNR kodą bus bandoma parašyti nuo nulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ambicingas projektas, vadinamas Žmogaus genomo projekto rašymu, gali padėti suprasti žmogaus ligų prigimtį ir sumažinti genetinio sekvenavimo kainą.

Tiesa, nerimą kelia tai, kad jis inicijuotas už uždarų durų, be visuotinių diskusijų apie galimus etinius iššūkius, rašo sciencealaert.com.

Gandai apie projektą pasklido praėjusį mėnesį, kai mokslininkai suorganizavo uždarą susitikimą Harvardo Medicinos mokykloje, kuriame kalbėjo apie naujo sintetinio žmogaus kūrimą.

Tikimasi, kad tokie tyrimai per ateinantį dešimtmetį leis sumažinti genetinės inžinerijos ir testavimo kainą tūkstantį kartų.

Nors tyrėjams pavyko sukurti sintetinius bakterijų genomus praeityje, parašyti žmogaus genomo kodą bus gerokai sunkiau. Tam reiks sužinoti visas chemines medžiagas, kurios sudaro 3 mlrd. DNR bazių, esančių 23 chromosomų porose kiekviename mūsų ląstelės branduolyje.

Taip pat šias visas chemines medžiagas laboratorijoje reikės sugrupuoti tinkama tvarka, kad ląstelės būtų gyvybingos.

Nors mokslininkai teigia, kad jų tyrimai prasidės pasibaigs laboratorinėse lėkštutėse, kritikai teigia, kad sintetinio žmogaus genomo kūrimas ateityje gali padėti pagrindus „dirbtiniams vaikams“. Tyrimai galėtų mus išmokyti kurti ligoms atsparius žmonių genomus arba itin stiprius ir intelektualius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()