Mokslininkai išsiaiškino daugiau faktų apie ypatingai galingą Žemės apsauginį barjerą (Video)  ()

Žemės magnetinis laukas (dar žinomas kaip geomagnetinis laukas) ne tik lemia mūsų planetos Šiaurės ir Pietų polių vietą, bet tuo pačiu ir suteikia ypatingai galingą apsauginį barjerą, kuris gina mus nuo kenksmingų Saulės vėjų ir spinduliuotės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors apie Žemės planetos magnetinį lauką jau buvo žinoma nuo seno, tačiau tik dabar mokslininkams pavyko nustatyti preliminarų jo amžių. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog šis geodinaminis reiškinys, kuris ilgą laiką glumina mokslininkus, veikia jau maždaug 3,4 milijardo metų.

Zuzana Konopkova, „DESY Photon Science“ mokslininkė, teigė, jog magnetinis laukas apsaugo mus nuo kenksmingų dalelių iš kosmoso, kurios dar kitaip vadinamos kosmine radiacija, ir tik dėl jų egzistavimo mūsų planetoje gali egzistuoti gyvybė.

Iki šiol niekas tiksliai nežinojo, prieš kiek laiko geomagnetinis laukas galėjo padėti Žemėje užsimegzti gyvybei. Magnetinį lauką padeda sukurti mūsų planetos branduolys, kurio išorinį sluoksnį sudaro skystos geležies lydinys, vidinį – kieta geležis.

Jis juda kartu su Žeme ir taip sugeneruoja apsauginį Žemės planetos sluoksnį. Mokslininkai pasitelkė kompiuterinį modeliavimą ir nustatė, kokia sąveika yra tarp vidinio ir išorinio branduolio sluoksnių ir kaip yra sugeneruojama itin aukšta temperatūra.

Tai leido gauti ypač vertingos informacijos bei perprasti Žemės magnetinio lauko prigimtį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()