Surasta pati bjauriausia spalva: ar ji privers jus mesti rūkyti?  (17)

Po kelis mėnesius trukusio tyrimo galiausiai paaiškėjo, kuri pasaulio spalva yra pati nepatraukliausia. Pasirodo, tai atspalvis „Pantone 448“. Mokslininkai tikisi, kad jis padės atbaidyti rūkalius, skelbia „The Sun“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos vyriausybė užsakė tyrimą, kad išsiaiškintų, kuri spalva žmonėms kelia blogiausias emocijas.

Agentūra „GfK Bluemoon“ atliko septynis tyrimus su daugiau nei tūkstančiu rūkalių.

Bjauriausios spalvos buvo ieškoma ne be reikalo. Į būtent tokios spalvos pakelius turėjo būti pakuojamos cigaretės. Valstybė tikėjosi, kad cigaretes sudėjus į pačios nepatraukliausios spalvos įpakavimą, vis daugiau žmonių praras norą jas pirkti.

Nepatraukliausia tituluotos spalvos cigarečių pakeliai su grafiniais įspėjimai apie pavojų sveikatai Australijoje naudojami jau nuo 2012 metų. Bet dabar šios šalies pavyzdžiu ketina pasekti Jungtinė Karalystė, Airija ir Prancūzija.

„Pantone 448“ atspalvis gali būti apibūdinamas kaip rudos, chaki ir tamsiai žalios spalvos mišinys.

Pasak mokslininkų, prieš keturis metus tyrimuose dalyvavę žmonės teigė, kad jiems ši spalva priminė purvą, dervą ir mirtį.

„Mes siekėme priešingo tikslo, nei įprasta, – sakė rinkos tyrėja Victoria Parr. – Nenorėjome sukurti patrauklaus ir įkvepiančio įpakavimo, kad pritrauktumėme kuo daugiau pirkėjų. Mūsų uždavinys buvo padėti savo klientams sumažinti šį poreikį, kad galiausiai sumenktų šio produkto vartojimas“.

Jau greitai naujieji nepatraukliausios spalvos įpakavimai išmarginti žiauriais vaizdais pasieks ir Jungtinės Karalystės parduotuvių lentynas. Europos Sąjunga tikisi, kad šis metodas padės žalingo įpročio atsikratyti 2,4 mln. rūkalių.

Pasak Britų medicinos asociacijos, rūkymas Nacionalinei sveikatos tarnybai kasmet atsieina 2,7 mlrd. svarų, o britų ekonomika praranda apie 2,5 mlrd. svarų dėl darbuotojų sergamumo ir krintančio produktyvumo.

Vis dėlto naujasis įpakavimas patinka ne visiems.

Rūkalių grupės „Forest“ direktorius Simonas Clarkas pareiškė, kad taikant šias taisykles „su suaugusiais elgiamasi kaip su vaikais, o su paaugliais, kaip kvailais“.

„Visi puikiai žino rūkymo keliamą pavojų sveikatai ir niekas nepradeda rūkyti dėl įpakavimo“, – piktinosi S.Clarkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(10)
(21)

Komentarai (17)