Tyrimų zondas „Junona“ artėja prie Jupiterio – ką jis pamatys?  ()

Kosminis zondas „Junona“, 2011 m. rugpjūtį pakilęs iš Žemės, artėja prie Jupiterio. Jau liepos 4 dieną jis įskries į orbitą aplink Jupiterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę zondas kirto Jupiterio Hilo sferos ribą; tai reiškia, kad Jupiterio gravitacija dabar jį veikia stipriau, nei Saulės.

„Junonos“ tikslas – stebėti Jupiterio atmosferos gelmes, taip suteikti duomenų, kurie leis nustatyti, kaip Jupiteris susiformavo ir išaugo iki tokio dydžio.

„Junonos“ misija truks bent vienerius metus – toks yra planas, bet paprastai misijos pratęsiamos ir ilgesniam laikui; pavyzdžiui, „Cassini“ misija planuota ketveriems metams, o jis aplink Saturną skrajoja jau daugiau nei vienuolika.

Vienas iš dalykų, ką „Junona“ pamatys – tai Jupiterio debesų struktūra. Ją galima pamatyti ir iš Žemės, bet tam reikia radijo teleskopų. Stebėjimai atskleidė, kad Jupiterio atmosfera toje srityje, kur jos slėgis 2-3 kartus viršija žemiškosios, yra labai aktyvi planeta: matyti debesų svyravimai, netvarkingos struktūros ir t.t.

Taip pat aptiktas teoriškai prognozuotas reiškinys – ties pusiauju esanti juosta, kurioje amoniako dujos kyla iš Jupiterio gelmių paviršiaus link. Tyrimo rezultatai publikuojami „Science“.

Nors „Junonos“ pamatyti nepavyks net ir su mėgėjiškais teleskopais, į Jupiterį pasižiūrėti galite net šiuo metu, naktiniame danguje. Visą birželį po saulėlydžio vakariniame danguje bus matyti Jupiteris; birželio 11-ą dieną jis buvo visai netoli Mėnulio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
Autoriai: Kastytis Zubovas
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: