Deginama planeta: ypač ekstremalus karštojo Jupiterio atvejis  ()

Neretai labai masyvios egzoplanetos aptinkamos arti savo žvaigždžių; jos vadinamos karštaisiais Jupiteriais, mat žvaigždės spinduliuotė įkaitina planetas iki tūkstančių laipsnių temperatūros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar aptiktas ekstremalus karštojo Jupiterio pavyzdys - planeta, kurią jos žvaigždės spinduliuotė tiesiog garina. Žvaigždės PTFO8-8695 spektre aptikti periodiškai pasikartojantys jonizuoto vandenilio spinduliuotės sustiprėjimai.

Jų periodas ir spektrinę liniją kuriančios medžiagos greitis atitinka jau seniau žinomos aplink žvaigždę besisukančios planetos savybes. Tokio intensyvumo spinduliuotė iš planetos gali kilti tik tokiu atveju, jei planeta garuoja.

Tyrimo autoriai patikrino ir porą kitų galimų hipotezių - kad spinduliuotė kyla dėl žvaigždės žybsnių arba dėl medžiagos kritimo į žvaigždę iš protoplanetinio disko, - bet planetos garavimo hipotezė pasirodė esanti tikėtiniausia.

Įdomu tai, kad žvaigždė PTFO8-8695 yra labai jauna, vos 2-3 milijonų metų amžiaus. Jos planeta - jauniausia žinoma egzoplaneta.

Taigi šis atradimas patvirtina teorinius modelius, teigiančius, kad dažnai jaunos planetos, atmigravusios arti žvaigždės, ilgai neišgyvena. Galimi du planetos ateities scenarijai: arba ji išgaruos ir išnyks visiškai, arba nugaruos jos atmosfera ir aplink žvaigždę liks suktis karštas uolinis branduolys. 

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()