Skamba kiek beprotiškai, bet idėja labai įdomi: kosminiai erdvėlaiviai iš asteroidų  (1)

Asteroidų kasyba galėtų atnešti žmonijai didelių turtų. Na o kodėl gi pradiniu etapu nesukonstravus kosminio laivo iš asteroido apvalkalo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po kelių dešimtmečių asteroidai galėtų skraidyti į punktus kosmose ir praplėsti žmonijos pažinimo ribas, skelbia disclose.tv. Tokią viziją mato Kalifornijoje esanti kompanija „Made in Space“, kuriai neseniai NASA skyrė paramą, kad ši atliktų tyrinėjimus, kaip perdaryti asteroidus į didelius, autonominius kosminius laivus.

Projektas RAMA (angl. Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata; liet. Asteroidų rekonstrukcija į mechaninius aparatus) – dalis ilgalaikio kompanijos plano, kaip kolonizuoti kosmosą ir padarius gamybą už Žemės ribų veiksmingą ir ekonomiškai gyvybingą.

„Šiuo metu turime galimybę naudotis Žemės ištekliais, – teigė „Made In Space“ įkūrėjas, vyriausiasis technologijų skyriaus viršininkas Jasonas Dunnas. – Bet kai prireiks išteklių iš kosmoso, neišvengiamai kils klausimas – iš kur jų gauti, kaip juos paimti ir kaip atgabenti į mums reikiamas vietas. Yra būdas tai padaryti.“

Planas

Kompanijos „Made In Space“ vienas iš sumanymų – išsiųsti į kosmosą robotizuotus aparatus „Seed Craft“. Įrenginiai „Seed Craft“ rinktų medžiagas iš uolų kosmose, o paskui, pasitelkus trimatį spausdinimą ir kitas technologijas, vietose iš šių pramonės žaliavų konstruotų navigacijos, energijos kaupimo ir kitas svarbias sistemas. „Made In Space“ turi daug trimačio spausdinimo patirties; kompanija sukonstravo du trimačius spausdintuvus, kurie per pastaruosius pusantrų metų buvo instaliuoti Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Perdarytus į autonominius kosminius laivus asteroidus būtų galima užprogramuoti skraidyti į punktus kosmose. Toks būdas būtų kur kas efektyvesnis nei naujų zondų montavimas prie kiekvienos uolos kosmose, teigė kompanijos atstovai. Perdaryti asteroidai nebūtų panašūs į įprastus kosminius laivus, jie būtų gana paprasti, mechaniniai.

Pavyzdžiui, kompiuteris būtų Antikitero mechanizmo (išrasto senovės graikų stebėti dangaus kūnų judėjimą) analogas, teigė J. Dunnas. Na o varomoji sistema būtų lyg savotiška katapulta, kuri išstumia iš asteroido riedulius, taip pastūmėdama kosmoso akmenis priešinga kryptimi (kaip apibūdina trečiasis Niutono dėsnis), pridūrė jis.

„Mes norime, kad asteroidas taptų technologija, kuri seniai egzistavo. Tik kyla klausimas, ar ateityje galime perdaryti asteroidą į tokią technologiją. Manome, kad atsakymas – taip“, – aiškino J. Dunnas.

Projektas RAMA nebus pradedamas visiškai nuo nulio. Jau sukurti autonominiai trimačiai spausdintuvai, kurie naudoja mechaniškai varomas sistemas, taip pat sukurti mechaniniai kompiuteriai, pagaminti iš trimačius spausdintuvu atspausdintų dalių. Ir vis tik norint įgyvendinti projektą reikės nemažai patobulinimų daugelyje sričių, taip pat ir išteklių utilizavimo vietoje. Kompanija tikisi, kad NASA patobulins minėtą utilizavimo sistemą (NASA pareigūnai yra sakę, kad tokia sistema būtina astronautams Marse ir kitur).

Pati pradžia

Projektas RAMA vos pradėtas vykdyti, tad jam išvystyti ir tęsti prireiks laiko. Balandį projektas gavo pirmą paramos iš NASA Inovatyvių pažangių koncepcijų programos (IPKP) dalį. Minėta programa skatina naujoviškų kosmoso tyrinėjimo technologijų plėtrą. Parama yra 100 000 dolerių dydžio, ji skiriama devyniems mėnesiams. Vėliau paramos galima antruoju etapu. Ji galėtų būti 500 tūkst. dolerių dydžio. Antrojo etapo parama skiriama tam, kad dvejus metus būtų toliau vystomas projektas.

J. Dunnas pabrėžė – apie konkrečias datas projekte RAMA būtų sunku kalbėti. Vis tik jis preliminariai įvertino, jog technologijų vystymui gali prireikti 20 metų. Tokiu atveju pirmasis „Seed Craft“ galėtų iškeliauti į kosmosą baigiantis ketvirtam dešimtmečiui. J. Dunno teigimu, RAMA projektas pradėtų duoti rezultatų maždaug tada, kai žmonėms tikrai reikės išteklių.

RAMA projektas galėtų būti pritaikomas ir Žemėje. J. Dunno nuomone, panašūs į „Seed Craft“ aparatai galėtų atlikti daugybę darbų mūsų planetoje. „Būtų galima sukurti autonomiškai veikiančią infrastruktūrą tolimose vietovėse, paversti išteklius naudingais prietaisais ir mašinomis. Taip būtų galima įgyvendinti nemažai svarbių projektų Žemėje – pradedant aprūpinimu būstu, baigiant kūrimu daiktų, kurie pagerintų žmonių gyvenimo kokybę“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (1)