Rusai rengiasi paviešinti 45 tūkst. JAV kosminių paslapčių  (1)

Rusija yra pasirengusi paviešinti savo sukauptą informaciją apie Žemės orbita skriejančius objektus. Tame sąraše – ir JAV kosminės paslaptys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo laikraštis "Izvestija", Rusijos sąraše - ir Šiaurės Amerikos oro bei kosminės gynybos vadovybės (NORAD, North American Aerospace Defense Command) kontroliuojami objektai.

Rusijos kosminės erdvės panaudojimo delegacijos JTO vadovas Viktoras Meškovas 59-ojoje sesijoje pareiškė, kad Rusija gali šiuos duomenis padaryti prieinamus visiems. NORAD kataloge suregistruota daugiau nei 45 tūkst. objektų, paleistų į kosmosą. Tiesa, gana nemaža dalis šių objektų nėra slapti.

Vis dėlto informacija apie karinius JAV ir sąjungininkų palydovus (D.Britanijos, Prancūzijos, Izraelio, Japonijos) nėra skelbiama. Tuo tarpu Rusijos atstovų teigimu, šios šalies kariniai palydovai į katalogą įtraukti. Todėl rusai nori lygiųjų, paviešindami slaptą JAV informaciją.

Rusai tai nori atskleisti, kad visas pasaulis žinotų, kiek iš viso palydovų skrieja aplink Žemę. 59-oji JTO komiteto sesija vyko Vienoje. Rusijos delegacijos atstovas Viktoras Šilinas taip pat pateikė pasiūlymą prie JTO sukurti informacinę platformą, kurioje būtų suregistruoti visi palydovai ir visos įmanomos kosminės šiukšlės.

Tokia sistema leistų numatyti galimus pavojingus kosminius incidentus. Taip pat būtų naudinga visiems kosminių objektų potencialiems paleidėjams, jie iš anksto žinotų apie galimas kliūtis.

Rusijos iniciatyvą tradiciškai palaikė Kinija. JAV atstovai jai nepritarė, nes šiuo metu kosmoso panaudojimo srityje yra akivaizdūs lyderiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai (1)