NASA ruošia Saulės sistemos internetą: tai technologija, kurią ypač pamėgs kariškiai (Video)  ()

Tarptautinė kosmoso stotis (TKS) tapo pirmąja Saulės sistemos interneto tinklo dalimi. Naudodamos Vėlavimui/trikdžiams pakančia tinklo ryšio technologiją (Delay/Disruption Tolerant Networking – DTN), būsimos Mėnulio ir Marso misijos galės prisijungti prie TKS ir efektyviai keistis informacija. Vieną gražią dieną, kai Marso naujakuriai norės atsipalaiduoti, persižiūrėdami Netflix, jie turės dėkoti už tokią galimybę DTN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA, DTN veikimo principas pagrįstas automatiniu duomenų „saugojimu ir persiuntimu” į reikiamą Saulės sistemos kampą. Taip galima dalinius duomenų paketus saugoti įvairiuose komunikacijos mazguose, iš kur galutiniame taške – kosminiame laive ar naujakurių gyvenvietėje – jie vėl surenkami į vieną.

Tradiciniams interneto protokolams, tokiems, kuriais naudodamiesi skaitote šį straipsnį, reikia, kad tarp visų grandinės, kuria perduodami duomenys, mazgų būtų nuolatinis ryšys. DTN protokolas šio reikalavimo nekelia, nes galima naudoti laikinas duomenų fragmentų saugyklas. Kadangi tolimas kosmosas gan chaotiška vietelė, ir didelė tikimybė, kad daug smulkių objektų gali pasimaišyti kelyje ar kai kurie mazgai konkrečiu momentu gali neveikti ar būti nepasiekiami dėl gretimų objektų orbitų, šis privalumas labai reikšmingas.

DTN buvo pridėtas į Telescience Resource Kit (TReK), programinės įrangos paketą, kuriuo žmonės gali siųsti ir gauti duomenis iš antžeminių centrų pačioje TKS esančius mazgus. Taip iš esmės pati TKS buvo transformuota į mazgą – interneto maršrutizatorių, skriejantį 400 kilometrų aukštyje.


Kaip veikia DTN.NASA.gov Video via YouTube

Kad DTN galėtų veikti, reikia, kad jis būtų suderinamas tarptautiniu mastu su jau egzistuojančiais interneto tinklais, būtent todėl NASA bendradarbiavo su Internet Research Task Force, Consultative Committee for Space Data Systems, ir Internet Engineering Task Force. Taip, tokios organizacijos iš tiesų egzistuoja. Universitetai, tyrimų centrai, privačios kosmoso kompanijos ir CubeSat kūrėjai jau gali naudoti atviro kodo DTN.

DTN sistema suteiks toli gražu ne vien galimybę žiūrėti „Sostų karų“ serijų kartojimus būsimoms Jupiterio palydovo Europos kolonistams, – ji suteiks ir galingą komunikacijų tinklą, nelaimių ištiktoms vietoms Žemėje. Juk sistema sukurta taip, kad veiktų, net jei ryšio linija laikinai blokuojama. Taigi, teoriškai, gyvybiškai svarbi informacija kariams, evakuacijos komandoms ar ugniagesių brigadoms nedings, net jei ryšys laikinai nutrūks.

Robin Andrews

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()