Teroristams bus riesta: į kovą su jais stos skėriai–kiborgai (Video)  ()

Biblijoje rašoma, kaip po penktojo angelo trimito skėriai mutantai ima kankinti žmones, bet Vašingtono universiteto Sent Luise (JAV) mokslininkų tai negąsdina. Jų kuriamą gyvo skėrio ir roboto hibridą, kuris akimirksniu galės aptikti ir atpažinti bet kur paslėptą bombą, finansuoja JAV karinis jūrų laivynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biomedicininės inžinerijos profesoriaus Baranidharano Ramano vadovaujama mokslininkų komanda iš JAV karinio jūrų laivyno tyrimų biuro gavo 750 tūkst. JAV dolerių, kad mokslinę fantastiką paverstų realybe.

Daugybę metų tyrinėjęs, kaip antenų jutikliai perduoda cheminius signalus vabzdžio smegenims, B.Ramanas tiki, kad vabzdžio uoslė gali būti suderinta taip, kad net esant daugybei trukdžių tiksliai nustatytų tam tikrus kvapus.

„Kam mums iš naujo bandyti išrasti ratą? Kodėl neišnaudoti egzistuojančio biologinio jutiklio? Net tobuliausia miniatiūrinė elektroninė nosis turi nebent dešimtis jutiklių, o vabzdžio antena jų turi keletą šimtų tūkstančių. Ir įvairiausių tipų“, – sako mokslininkas.

Dabar jo komanda mėgina nevaldomą skėrį paversti paklusniai komandas vykdančiu kibernetiniu organizmu, kuris užuodęs parodys, kur yra bombos.

Tam reikės į vabzdžio smegenis implantuoti elektrodus, kurie leistų sekti į antenas tekančios elektros srovės pokyčius. Po to vabzdys gaus miniatiūrinį siųstuvą, telpantį jam ant nugaros.

Komanda kuria ir skėrio valdymo sistemą. Planuojama jo sparnelius tatuiruoti specialiu šilku, kuris paverstų šviesą šiluma ir sukurtų kažką panašaus į lazerinį žymeklį. Jį mokslininkai ir naudos primityviam vabzdžiui valdyti.

Gal ir ne viskas suprantama, tačiau svarbiausia, kad B.Ramanas tvirtina, esą jau po metų turės veikiantį robotą žiogą, kuris galės tiksliai nurodyti sprogmenų buvimo vietą. Mokslininkas tiki, kad vabzdžiai bus efektyvesni ir pigiau parengiami negu šiuo metu tam naudojami treniruoti šunys.

Įsivaizduojate, kaip paveiks bet kokį teroristą ar nelegalų krovinį gabenantį kontrabandininką puolančių kibernetinių skėrių spiečius? Čia juk kaip kokia biblinė pasaulio pabaiga – tik spiek ir bėk.

Ei, o gal Biblijoje apie tokius robotus skėrius, kurie teroristus naikins, ir rašoma? Nagi, pažiūrėkime: „Ir aptemo saulė, ir oras nuo šulinio dūmų, o iš dūmų pasipylė žemėn skėriai. Ir jiems buvo duota galia, kaip turi galią žemės skorpionai. Jiems buvo įsakyta nekenkti žemės žolei nei jokiam žalumynui, nei jokiam medžiui, o vien tik žmonėms, kurie neturi savo kaktose Dievo antspaudo…“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()