Mokslo pasaulį drebina įtarimai: Jėzaus santuoką patvirtinęs papirusas – tik klastotė?  (3)

Harvardo universiteto profesorė sudrebino akademinį ir tikinčiųjų pasaulius pareiškusi, kad Dievo sūnų kaip susituokusį vyrą mininti papiruso skiautė tikėtina buvo padirbta jau mūsų laikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo teologijos mokyklos profesorė Karen King senovinį koptų tekstą ant papiruso – kuriame yra ir žodžiai „Jėzus jiems sakė, mano žmona“ – pristatė konferencijoje Romoje 2012 metais. Tačiau jau tada profesorės radinys buvo vertinamas prieštaringai, o akademikų gretose sukėlė abejonių dėl papiruso autentiškumo.

Dabar K.King pripažino, kad labiau tikėtina yra tai, jog papirusas yra klastotė. Taip Harvardo profesorė kalbėjo perskaičiusi praėjusią savaitę žurnalo „The Atlantic“ portale publikuotą tiriamąjį straipsnį, kuris iškėlė klausimų apie papiruso savininką – Floridos verslininką Walterį Fritzą.

„The Atlantic“ atrado neatitikimų tarp W.Fritzo pasakojimo apie papiruso įsigijimą ir profesorei K.King duoto dokumento, kuriame tariamai patvirtinamas papiruso autentiškumas. Floridos verslininkas neigė, kad padirbo, keitė arba manipuliavo papirusu arba ant jo esančiu užrašu.

„Jei manęs paklausite, į kurią pusę šiandien esu labiau linkusi, atsižvelgusi į naujus įrodymus linkstu link nuomonės, kad tai yra moderni klastotė, – K.King pasakojo naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Šie įkalčiai padarė įtaką mano vertinimui ir labiau tikėtina, kad papirusas yra klastotė.“

Šiaurės Karolinos Duke'o universiteto religinių studijų profesorius Markas Goodacre'as teigė, kad abejonės dėl papiruso skiautės atsirado iškart po to, kai K.King ją eksponavo Romoje prieš ketverius metus vykusioje konferencijoje.

„Kai ką nors tokio parodai žmonėms, kurie visą savo gyvenimą praleido spoksodami į tokius dalykus, dauguma jų gali iš karto suprasti, kad kažkas ne taip“, – aiškino profesorius M.Goodacre'as. Pasak jo, K.King turėjo „daug drąsos“ pripažinti, kad ją galimai apgavo.

Tačiau K.King sakė visuomet tikinusi, kad papiruso skiautė neįrodė, jog Jėzus buvo vedęs. „Tai gali būti ankstyvas krikščioniškas pasakojimas apie tai, ar krikščionims reikėtų tuoktis“, – pabrėžė Harvardo profesorė.

Nors K.King tvirtino „nesanti laiminga“, kad jai melavo, ji pajuto „keistą palengvėjimą“ perskaičiusi „Atlantic“ straipsnį, nes jis esą parodė tiesą.

Pranešime Harvardo teologijos mokyklos dekanas Davidas Hemptonas teigė, kad šios mokyklos tikslas yra „atrasti tiesą išsimokslinimu, tyrimais ir gyvybingais debatais“.

„Harvardo teologijos mokykla yra dėkinga akademikams, mokslininkams, technikams ir žurnalistams, kurie paskyrė savo ekspertizę išaiškinti papiruso skiautės istoriją“, – šnekėjo D.Hemptonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (3)