Po 71 metų: Iš Barenco jūros dugno ištrauktas nacius turėjęs mušti tankas  ()

Rusijos Šiaurės laivyno narai iš Barenco jūroje per Antrąjį pasaulinį karą nuskendusio JAV krovininio laivo „Thomas Donaldson“ iškėlė dar vieną laimikį – amerikiečių tanką „Sherman“. Tai jau antroji kovos mašina (tiesa, visiškai surūdijusi) – pirmąjį tanką narai iš 55 metrų gylyje nuskendusio laivo ištraukė 2014 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių krovininį laivą „Thomas Donaldson“ paskandino nacistinės Vokietijos povandeninio laivo U-968 paleista torpeda pačioje Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, 1945 metų kovą. Nors tuo metu jau buvo aišku, kad Trečiojo reicho dienos suskaičiuotos, vokiečių povandeninių laivų įgulos nebuvo linkusios ramiai laukti karo pabaigos ir tęsė laivų medžioklę.

Kovo 20-ąją sąjungininkų krovininių laivų konvojus JW-65, sovietų kariuomenei gabenęs tankus, garvežius, vagonus, artilerijos sviedinius, šaudmenis ir kitą produkciją, priartėjo prie Kolos pusiasalio įlankos – iki galutinio tikslo Murmansko buvo jau visai netoli. Tačiau džiaugtis sėkminga kelione buvo per anksti. Tos pačios dienos popietę, 13.15 val, U-968 paleido torpedą į pasirinktą auką – krovininį laivą „Thomas Donaldson“. Torpeda pataikė į mašinų skyrių, per sprogimą žuvo vienas karininkas, du įgulos nariai, mašinų skyrius buvo smarkiai pažeistas.

Laivo kapitonas, atsižvelgdamas į tai, kad laivu buvo gabenama gausybė šaudmenų ir sviedinių, įsakė įgulai palikti laivą – karininkai, įgulos nariai ir kareiviai (iš viso 61 žmogus) per dešimt minučių – kas susėdę į gelbėjimosi plaustus, kas šokdami tiesiai per bortą - paliko „Thomas Donaldson“ denį ir atsidūrė kituose konvojaus laivuose. Per gelbėjimosi operaciją žuvo dar vienas įgulos narys.

Apie 16.30 į incidento vietą atvykęs sovietų vilkikas ėmė tempti krovininį laivą, tačiau greitai tapo aišku, kad laivo išgelbėti nepavyks – apie 17.45 val „Thomas Donaldson“ nugrimzdo apie pusę kilometro nuo Kildeno salos.

Vokiečių povandeninio laivo aukos paieškos ekspedicijos buvo rengiamos kelis kartus, kol pagaliau 2009 metais jis buvo rastas nugrimzdęs 55 metrų gylyje.

Iš viso per 1941-1945 metų periodą sąjungininkai į Sovietų sąjungą siuntė 42 konvojus – kiek daugiau nei tūkstantis laivų plukdė Raudonajai armijai skirtą amuniciją, techniką ir maistą. Vokiečiai paskandino 85 krovininius laivus ir šešiolika vilkstines saugojusių karo laivų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()