Vilnietės radinys sode – milžiniški žemės zefyrai  (1)

Vilnietė Ramunė G., nuvykusi į Aukštaitijoje esantį sodą, negalėjo patikėti savo akimis. Po ilgai trukusio lietingo periodo iš žemės išdygo milžiniški balti kamuoliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – didieji kukurdvelkiai arba didžiosios langermanijos. Mergina juos praminė žemės zefyrais, mat tokius grybus ji matė pirmą kartą.

„Jie mano kaimo sode auga jau daugelį metų, bet tik dabar pavyko pačiu laiku nuvykti ten, juos pamatyti“ , – laiške rašė Ramunė. Anot Ramunės, šie milžinai turi įvairių sinonimų regionuose, pvz., milžinis bizdžius, kukurbezdalis ir kt.

Didžioji langermanija (lot. Langermannia gigantea) yra pumpotaukšlinių šeimos grybas. Jie gali užauga iki 10 kg ir daugiau sveriantį vaisiakūnį. Šis iš pradžių būna baltas, o vėliau – pagelsta, įgauna rudą atspalvį, sutrūkinėja ir plyšta.

Užauga labai greitai, gali net ir per vieną naktį. Jauni vaisiakūniai yra valgomi – jie auga ganyklose, parkuose, soduose, miškų pakraščiuose.

Lietuvoje – retas, įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą. Todėl rauti ir naudoti savo reikmėms galima tik privačioje teritorijoje užaugusius.

Kaip nustato Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės, draudžiama rinkti į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų rūšių grybus. Neteisėtas saugomų laukinių augalų ar grybų rinkimas, žalojimas, naikinimas arba kitoks neteisėtas šių augalų ar grybų ar jų gaminių įgijimas, laikymas, perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas užtraukia piliečiams įspėjimą arba 28–289 Eur baudą, pareigūnams – 57–579 Eur baudą.

Iš pažeidėjų taip pat gali būti konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, augalai ir grybai ar jų gaminiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(14)
(9)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: