Sibire – juodligės protrūkis: nugaišo tūkstančiai gyvūnų, evakuojami ir žmonės  ()

Rusijoje, Jamalo pusiasalyje, esančiame Vakarų Sibire, dėl praėjusią savaitę nuo juodligės nugaišusių 1,2 tūkst. elnių paskelbtas karantinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat skelbiama, kad iš rajonų, kuriuose užfiksuotas mirtinai pavojingos ligos protrūkis, evakuojami žmonės.

Paskutinį kartą juodligės protrūkis Jamale buvo užregistruotas 1941 metais. Kaip skelbiama Jamalo Nencų autonominės apygardos administracijos tinklalapyje, žmones iš elnių kritimo vietų planuojama išgabenti per parą.

Gretimose teritorijose gyvenantys elnių augintojai įspėti apie elgesio tokiais atvejais taisykles. Pagal pirminę versiją, mirtina liga išplito to to, kai ganomi elniai užklydo į atsivėrusį elnių kapinyną netoli Jaroto ežero.

Ekspertai mano, kad ieškodami maisto elniai aptiko prieš daugelį metų nuo juodligės nugaišusio gyvūno palaikus ir po to bacilomis užkrėtė vieni kitus.

Juodligė – ypatingai pavojinga infekcinė liga, kuria serga naminiai ir laukiniai gyvūnai, o taip pat ir žmonės. Liga vystosi žaibiškai, jai būdingi odos, limfmazgių ir vidaus organų uždegimai, opos. Laiku nepradėta gydyti juodligė gali sukelti žmogaus mirtį.

Paskutinį kartą Lietuvoje juodligės atvejai buvo užregistruoti 1974 m. buvusiame K.Giedrio kailių fabrike ir Prienų rajone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()

Susijusios žymos: