Toli ieškoti nereikėjo – aptiko ginklą kovai su superbakterijomis  (1)

Mokslininkai tikina atradę tai, kas, jų manymu, gali būti lemiamas ginklas kovoje su superbakterijomis, pasižyminčiomis viena bjauria savybe – jos yra atsparios net ir patiems stipriausiems vaistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keisčiausia tai, jog ilgą laiką ši Pandoros skrynia visą laiką slypėjo žmogaus nosyje ir mokslininkai to nežinojo.

„Science alert“ rašo, jog naujas atradimas buvo padarytas tyrinėjant nosies ertmėje esančias bakterijas. Tyrimų metu buvo aptiktos bakterijos, vadinamos Staphylococcus lugdunensis.

Vėliau mokslininkai pasitelkė Staphylococcus lugdunensis kuriant visiškai naują vaistą Lugduniną, kuris yra sudedamoji naujos klasės antibiotikų dalis.

Lugdunino kūrėjai, Tiubingeno universiteto mokslininkai Vokietijoje, minėtą preparatą naudojo kovojant su MRSA – bene labiausiai paplitusia superbakterija, kuri atspari antibiotikams. Tiesa, bandymai buvo atlikti ne su žmonėmis, o su pelėmis.

Mokslininkų nuostabai, Lugdinino pagrindu atliktas gydymas davė apčiuopiamų rezultatų, o tai teikia vilties gydymą pritaikyti ir žmonėms, nors gali tekti keletą metų tobulinti preparatą, kad šis tiktų žmonių gydymui.

Mikrobiologas Andreasas Peschelis teigė, jog įprastai antibiotikai tėra sudaryti iš dirvožemio bakterijų ir grybelių. Šiuo atveju žmogaus mikroflora taip pat gali tapti antimikrobiniu šaltiniu, gelbstinčiu kovojant su vaistams atspariomis infekcijomis.

Kadangi medicinos ekspertai ilgą laiką nesugebėjo sukurti naujų antibiotikų, o superbakterijų atsparumas antibiotikams vis labiau didėjo, panašu, jog nuo šiol situacija gali pasikeisti ir bus atverstas naujas lapas medicinos istorijoje.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (1)