Sukurta formulė, kaip prognozuoti bet kokio karo eigą: idealiai veikia visiems jau įvykusiems karams (Video)  ()

Yra manoma, kad karai vyksta dėl atsitiktinių įvykių sekos, be jokių griežtų modelių, tačiau fizikas Seanas Gourley su mokslininkų komanda sukūrė matematinę lygtį, kuri pagal praeities karus gali puikiai prognozuoti konfliktinių situacijų eigą ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis projektas buvo pradėtas su tikslu sukurti naujienų duomenų bazę, tačiau mokslininkų komanda netikėtai aptiko universalų karų bei ginkluotų išpuolių modelį, kurio pagrindas yra viena, paprasta lygtis.

S. Gourley teigia, kad tai padaryti nebuvo lengva, nes karų bei sukilimų tyrimai apima daugelį akademinių sričių. Mokslininkas teigia, kad jis buvo kritikuojamas dėl to, jog nesusitelkia į sritį, kurią išmano geriausiai, o gilinasi į disciplinas, kurių dar gerai nežino.

Tačiau po šio tyrimo paaiškėjo, kad visi konfliktai turėjo silpnėjimo tendenciją su 2.5 nuolydžiu. Tai susiję su konfliktų metu žuvusiųjų skaičiumi. Iš pradžių šis rezultatas atrodė atsitiktinis, tačiau žvelgiant iš logaritminės perspektyvos, išryškėjo beveik tobula mažėjimo tendencija.

Pirmiausia buvo tirti neramumai Irake, tačiau pradėjus giliau analizuoti praeities konfliktus, jie nustatė, kad beveik kiekvienas istorinis karas davė tuos pačius rezultatus. Visi duomenys apie karų eigą susitelkia ties 2.5 nuolydžiu. Kas reiškia, jog visi žinomi žmogaus sukelti konfliktai turi vieną bendrą tendenciją. Tai galima apskaičiuoti bendra lygtimi:

Tai yra stebėtinai paprasta lygtis, teoriškai apibrėžianti kiekvieną žmonijos konfliktą, kuris kada nors vyko, ar kada nors dar įvyks.

S. Gourley teigia, kad naudojant šią formulę, vyriausybės ir karinės organizacijos galėtų parengti strategijas, kaip pakeisti α vertę ir potencialiai baigti karą.

α padidinimas reikštų sukilėlių grupių suskaidymą ir jų susilpninimą, galiausiai privedant prie paliaubų. α vertės sumažinimas reikštų grupių suvienijimą bei sustiprinimą, tačiau ir greitesnį jų nugalėjimą. Taip galima išvengti ilgų konfliktų, kurie nusineša daugiau nekaltų gyvybių ir kenkia šalių ekonomikai.

Tyrimo autoriai tikisi, kad jų atrastas modelis ateityje prisidės prie konfliktų mažinimo ir padarinių sušvelninimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(17)
(2)

Komentarai ()