Dešimtmečius slėpta tiesa: tarpdančių siūlai duoda daugiau žalos nei naudos  (1)

Tai vienas iš universaliausių patarimų visiems, besirūpinantiems savo sveikata – valykitės dantis ir naudokite tarpdančių siūlą. Esą tai padės išvengti dantenų ligų ir karieso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie patarimai galbūt ir vertas dėmesio, tačiau, kaip dabar teigia mokslininkai, įrodymų, kad tarpdančiams valyti skirtas siūlas veiksmingas, labai nedaug, skelbia bigstory.ap.org.

Jungtinių Valstijų pareigūnai naudoti tarpdančių siūlą rekomenduoja jau nuo 1979 metų. Remiantis įstatymais, tokios rekomendacijos privalo būti paremtos moksliniais įrodymais.

Šiais metais buvo pristatytos naujausios sveikos gyvensenos taisyklės. Įdomu tai, kad jose apie tarpdančių siūlų naudą jau nebekalbama. Kodėl šis patarimas buvo išbrauktas iš rekomendacijų, taip ir lieka neaišku.

Elektroniniame laiške AP naujienų agentūrai atsakingi specialistai pagaliau pripažįsta – tarpdančių siūlo nauda niekada nebuvo tiriama, nors to ir reikalauja teisės aktai.

„Dauguma viešai prieinamų tyrimų išvadų taip ir neįrodė, kad tarpdančiams valyti skirtas siūlas padeda išvengti apnašų susidarymo“, – teigiama viename apžvalginiame straipsnyje. Kitame teigiama, kad tarpdančių valymo veiksmingumui įrodyti „trūksta duomenų“.

Vienas 2011 metais atliktas tyrimas tarsi ir įrodė, kad tarpdančių valymas specialiu siūlo mažina dantenų uždegimo riziką. Nepaisant to, ekspertai pareiškė, kad gauti įrodymai „labai nepatikimi“.

Specializuotame odontologams skirtame žurnale išspausdintas komentaras, kurio autoriai tvirtina, kad tarpdančių valymo nauda tokia menka, kad žmonės gali jos net nepastebėti.

Tai, kad tarpdančių valymas specialiu siūlu nėra veiksmingas kovoje su kariesu ir dantenų ligomis, pripažįsta ir gydytojas Wayne‘as Aldredge‘as. Per interviu jis pabrėžė, kad tarpdančių valymo siūlu poveikis būtų aiškiau suvokiamas ir apibrėžiamas, jeigu tyrimus atliekantys specialistai analizuotų didžiausią dantenų ligų riziką turinčius žmones, pavyzdžiui, tuos, kurie rūko ar serga diabetu.

Kaip ten bebūtų, gydytojas teigia savo pacientams patariantis valyti tarpdančius specialiu siūlu ir taip sumažinti dantenų ligų riziką: „Tai tarsi medinio namo statybos, kai dvi sienos paliekamos nenudažytos. Vieną dieną jos pradės greičiau pūti“, – W. Aldredge‘as.

W. Aldredge‘as taip pat pabrėžia, kad dauguma žmonių nežino, kaip tinkamai naudotis tarpdančių siūlu – jie juo atlieka judesį, primenantį pjovimo veiksmą. Iš tikrųjų siūlą reikia judinti aukštyn ir žemyn tarpdančiu.

Kai žurnalistai Amerikos odontologų asociacijos atstovų paprašė pateikti įrodymų, jog tarpdančių valymas padeda išvengti dantenų ligų ir karieso, jie pateikė ištraukas iš 2011 metais parengto tyrimų vertinimo ir 2008 metais atlikto dvi savaites trukusio tyrimo, kurio metu buvo nagrinėjamas tik bakterijų kiekis, o apie dantenų ligas net nepagalvota.

Net ir 2 mlrd. dolerių tarpdančių siūlų rinkoje Amerikoje dominuojančios bendrovės, kaip skelbia MarketSizeInfo.com, nesugebėjo pateikti patikimų įrodymų, kad jų gaminiai mažina karieso ir dantenų ligų riziką, nors nemažai pinigų išleido tyrimams.

Dantų gydytojas Levi Spearsas Parmly įvardijamas kaip tarpdančių siūlo išradėjas. Skelbiama, kad toks sumanymas jam kilo XIX amžiaus pradžioje, o pirmasis patentas jo gamybai išduotas dar 1874 metais. Amerikos odontologų asociacija jį rekomenduoja naudoti nuo 1908 metų.

Štai ką apie tarpdančių valymo siūlus sako Didžiosios Britanijos odontologų asociacijos atstovas gydytojas Damienas Walmsley:

„Labai svarbu žmones mokyti pagrindinių dalykų. Tarpdančių valymas specialiu siūlu nėra vienas iš jų. Tie siūlai gali padaryti daugiau žalos nei atnešti naudos. Netinkamai siūlu valydami tarpdančius, žmonės gali pažeisti dantenas, dantis. Netinkamai valant tarpdančius siūlu, bakterijos gali patekti į kraują ir sukelti pavojingų infekcijų. Tai itin pavojinga žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(11)
(3)

Komentarai (1)