Ekspertai nusivylę, bet taip jau veikia mokslas: standartinio modelio griūtis atidedama  ()

Naujos, grasinusios Standartiniam modeliui, dalelės atradimo viltys sudužo penktadienį, nes mokslininkai pripažino, kad „gumbelis“ duomenyse išties tebuvo atsitiktinumas.
Šis iškilimas 750 GeV vietoje būtų šešis kartus sunkesnis už 2012 metais atrastą garsųjį Higgso bozoną, suteikiantį dalelėms masę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet po ilgų spekuliacijų ir daugybės nutekinimų į socialinę žiniasklaidą, mokslininkai Tarptautinėje aukštųjų energijų fizikos konferencijoje paskelbė, kad iš tiesų atradimo nebuvo nei Atlas, nei CMS eksperimente.

„2015 duomenyse pastebėta ir didelį susidomėjimą sukėlusi intriguojanti užuomina apie galimą 750 GeV dalelės skilimą į du fotonus, daug didesniame 2016-ųjų duomenų masyve nepasireiškė, tad laikytina statistine fluktuacija,“ sakoma CERN pranešime.

Mokslininkai susitikime, vykstančiame kas porą metų, savo reakcijas paskleidė Twiterryje dar prieš formalų pranešimą.

„Apie naują dalelę šiandien #ICHEP2016 nepaskelbta, bet taip jau veikia mokslas,“ parašė Fermilab, pagrindinė JAV dalelių fizikos laboratorija.

„Iš esmės, du LHC eksperimentai fiksavo du fotonus dažniau, nei tikėtasi,“ savo paskyroje brūkštelėjo Brian Colquhoun, dalelių fizikas iš Glasgow universiteto Škotijoje.

Sunku atmesti

Pasak Themis Bowcock, Liverpoolio universiteto dalelių fizikos katedros vadovo, ekspertai nusivylę, tačiau nelaiko eksperimento nesėkme.

„Kol kas, panašu, gamta sako mums, kad tai, ką matėme, buvo paprasčiausia fluktuacija, o ne pirmieji naujos fizikos ženklai,“ sakė Bowcock, vadovaujantis Atlas eksperimentą vykdančiai komandai.

„Ši dalelė buvo gan įdomi. Tokį jaudulį ji kėlė, nes paprastai nederėjo su dauguma kitų teorijų,“ sakė jis AFP.

„Taigi, pernai buvo daug darbo, kai žmonės ėjo su naujais perdarytais modeliais, aiškinančiais, kas tai galėtų būti.“

Visas šis darbas nebuvo tuščias, pažymėjo jis. Kaip ir nereiškia, kad tokia dalelė neegzistuoja.

„Tiesą sakant, gan sunku atmesti tokią galimybę. Reikia palaukti ilgiau, kol turėsime tokios dalelės duomenis,“ sakė Bowcock.

„Mums tai rodo, kad viskas yra daug labiau taip, kaip tikimės ir naujos fizikos reikės ieškoti kitur.“

Iš CERN į pensiją išėjusi fizikė Pauline Gagnon savo tinklaraštyje parašė, kad „dideli atradimai fizikoje nutinka retai.“

Tuo tarpu žybsniai ir fluktuacijos, panašios į paskelbtą penktadienį, „dalelių fizikoje nėra retenybė, turint omeny statistinę stebimų fenomenų prigimtį.“


phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()