Mokslininkai surado sprendimą, kaip iš poilsinių kelionių į namus nepersinešti blakių  ()

Šie šlykštūs šiurpą keliantys vabzdžiai minta mūsų krauju, kai miegame, tačiau yra būdas jiems duoti tinkamą atkirtį – tam prireiks karščio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad apdorojimas dideliu karščiu gali sunaikinti namuose besiveisiančias blakes.

Mokslininkai patalpino šių gyvių ant išorinės lagaminų minkštu paviršiumi pusės, o tada lagaminus apdorojo 70-75 laipsnių temperatūra. Vos po šešių minučių visos blakės buvo jau žuvusios. Tokio kovos būdo neatlaikė net ir po užtrauktuko dangalu ir dekoratyvinėmis detalėmis buvusios blakės, ra6o cbsnews.com.

Taigi vos viena iš 250 ant kelioninio krepšio perkeltų blakių sugebėjo įveikti užsegtą užtrauktuką ir patekti į vidų.

„Galimybė kovoti su blakėmis panaudojant karštį daugeliui atrodo patraukli, nes yra efektyvi ir nekenkia aplinkai. Vis dėlto tenka pripažinti, kad prireikia nemažai laiko tam, kad karštis patektų į baldą ar kelioninį krepšį ir padidintų temperatūrą ten, kur slepiasi blakės.“ – teigė tyrimo autorė Catherine Loudon.

„Ant lagamino išorinės dalies esančios blakės pažeidžiamesnės, todėl su jomis galima ganėtinai greitai susidoroti panaudojant karštį“, - sakė ji.

Remiantis JAV aplinkos apsaugos agentūros (EPA) pateikiama informacija, žinių apie kenkėjais laikomų blakių pernešamas ligas neturima.

Vis dėlto EPA pripažįsta, kad blakės – tai auganti problema visame pasaulyje, o galimos šios problemos didėjimo priežastys yra aktyvesnis keliavimas, neefektyvios parazitų kontrolės priemonės, didėjantis blakių atsparumas pesticidams ir žinių apie prevencines priemones trūkumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: