Sunku patikėti, bet nagų kramtymas yra naudingas  (3)

Nagų kramtymas yra vienas bjauriausių įpročių, kurį smerkia aplinkiniai, tačiau jo atsikratyti yra nepaprastai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kai kurie žmonės nagus kramto dėl patiriamo streso, kiti tai daro dėl mažiau suprantamų priežasčių. Dažniausiai tai tėra kvailas įprotis, tarsi instinktas. Tačiau, kaip sakoma, nėra to blogo, kas neišeitų į gera – net ir toks kvailas įprotis turi privalumų.

Stiprina imuninę sistemą

Mūsų rankos dažniausiai yra purvinos ir pilnos mikrobų, todėl nagų kramtymas yra sveikas dalykas. Kaskart kramtant nagus, į mūsų organizmą patenka daug žalingų bakterijų. Pirmą kartą šioms bakterijoms pakliuvus į organizmą, jame ima formuotis antikūniai, kurie ilgainiui sustiprina mūsų imuninę sistemą.

Veikia tas pats princinpas, kaip ir su skiepais – suleidžiamas nedidelis kiekis viruso, kuris padeda formuotis antikūniams ir tokiu būdu sustiprinti imuninę sistemą. Nuolat kramtant nagus į kūną patenka vis naujų mikrobų, todėl tokiu būdu „treniruojama“ imuninė sistema.

Taigi nagų kramtytojai nuolat stiprina savo organizmo imuninę sistemą.

Sumažina stresą

Nagus kramtantys žmonės iš to gauna malonumą (panašiai, kaip rūkant). Taip yra, nes nagai kramtomi norint sumažinti stresą. Kuomet žmogų veikia stresas, pradėjęs kramtyti nagus jis pasijunta geriau. Be to, tai nekenkia sveikatai, priešingai nei rūkymas.

Nors stereotipai nagų kramtytojus sieja su nervingais, baimių pilnais žmonėmis, Antrojo pasaulinio karo laikų pilotų aprašymai teigia ką kita. Geriausi lėktuvų pilotai Antrojo pasaulinio karo metu buvo ne tie, kurie atrodė ramiausiai ar šaltakraujiškiausiai, bet tie, kurie kramtė nagus. Mat su kramtymu susiję įpročiai sumažina stresą.

Stresas gali priversti žmogų kramtyti nagus, bet ne atvirkščiai, todėl šis stereotipas neturi jokio loginio pagrindo. Priešingai, nagų kramtymas kaip tik nuramina žmogų, o ne sukelia daugiau streso.

Nagus kramto pakankamai daug žmonių, tarp kurių yra daug įžymybių. Šį įprotį tuti tokios pasaulinės įžymybės, kaip Tomas Cruise‘as, Eva Mendes, Britney Spears bei Andy Rodickas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (3)