Gobšumui ribų nėra: šių metų Žemės ištekliai jau išnaudoti  (4)

Mokslininkai yra apskaičiavę, kiek išteklių žmonija gali išnaudoti per metus, kad nebūtų pridaryta per didelių nuostolių ir juos mūsų planeta sugebėtų atstatyti į bendrą balansą. Šiaip metais sulaukėme liūdnų tendencijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dar tik rugpjūčio pirma pusė ir iki kitų metų tolokai, tačiau mokslininkai praneša, kad išteklių rezervas jau yra išnaudotas.

Dar rugpjūčio 8 dieną buvo pasiekta „perviršio diena“. Tai riba, žyminti, kada žmonija pagal viską turėtų nustoti naudoti Žemės planetos išteklius. Deja, tačiau šiemet „perviršio diena“ yra pasiekta penkiomis dienomis anksčiau nei pernai.

Jeigu mes ir toliau gyvensime tokiu tempu kaip dabar, kaip visai populiacijai mums prireiks daugiau nei 1,6 karto daugiau planetos išteklių patenkinti savo poreikiams (nežinantiems priminsime, kad mes turime tik VIENĄ planetą).

Beje, jei visi Žemės gyventojai būtų tokie kaip amerikiečiai, situacija būtų gerokai blogesnė. Kaip rašo „Science Alert“, tokiu atveju mums per metus prireiktų netgi 4,8 Žemės planetos išteklių patenkinti poreikiams. Ir tai dar ne pabaiga!

Jei paimtume pavyzdį iš australų, tuomet mums prireiktų... 5,4 Žemės planetos išteklių kiekvienais metais. Skamba baugiai, tiesa? Todėl pats metas padaryti tinkamas išvadas!

„Perviršio diena“ apskaičiuojama kiekvienais metais pagal Global Footprint Network surinktą informaciją, kurią organizacija gauna iš Jungtinių Tautų. Šie duomenys yra susiję su tūkstančiais ekonomikos sektorių, tokių kaip žvejyba, miškininkystė, transportas, energetika ir t. t.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai (4)