NASA nuslėpė, kad Žemė tik per plauką išvengė katastrofos  (9)

Prieš 4 metus Žemės gyventojai ramiausiai užsiėmė savo reikalais, visiškai nežinodami, kad mūsų planetoje vos neįvyko katastrofa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA atskleidė, kad 2012 metų liepos 23 dieną į Žemę vos nepataikė Saulės žybsnis, kai Saulėje vyko didžiausia audra per pastaruosius 150 metų, tačiau tuomet niekas apie tai net nepranešė.

Kolorado universiteto mokslininkas Danielis Bakeris sako, kad jeigu ji būtų pataikiusi į Žemę, iki pat šiol justume pasekmes. Šio žybsnio išvengėme visiškai atsitiktinai, kadangi Saulė tuo metu truputį į šoną nukreipė savo „taikiklį“.

Jeigu Saulė būtų „paleidusi“ šį žybsnį viena savaite anksčiau, kuomet jos taikiklis buvo nutaikytas tiesiai į Žemę, rezultatas būtų katastrofiškas. Žybsnis buvo toks galingas, kad žmoniją būtų nubloškęs į tamsiuosius amžius tiesiogine to žodžio prasme.

Pataikęs žybsnis būtų sunaikinęs telekomunikacijų tinklus, navigacines sistemas bei elektros tinklus. Kitaip tariant, negalėtume naudotis niekuo, kas prijungiama prie elektros rozetės. Žmonės netgi negalėtų nuleisti savo klozetų, kadangi miestuose vanduo tiekiamas naudojant elektronines pompas.

Dauguma žmonių ima panikuoti 10 minučių negalėdami prisijungti prie „Facebook“ ar paprasčiausiai likę be elektros, o ši katastrofa būtų palikusi žmoniją be elektros ne vienerius metus.

Nacionalinė mokslų akademija atliko tyrimą ir nustatė, kad nuostoliai būtų viršiję 2 trilijonus dolerių arba 20 kartų didesni negu jų pridarė audra Katrina. Daugybę tonų sveriančius tranformatorius pataisyti būtų prireikę ne vienerių metų.

Taigi galime atsikvėpti, ar ne? Tiesą sakant, ne visai. Fizikas Pete‘as Riley apskaičiavo, kad panašios saulės audros tikimybė per artimiausius 10 metų siekia 12 procentų. Anot mokslininko, tokia tikimybė yra pakankamai didelė.

Tiesa, reikėtų pažymėti, kad minėtas įvykis buvo kiek neįprastas, kadangi Saulė paleido du žybsnius paeiliui, vos su 10 minučių pertrauka. Tokie žybsniai yra labai reti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(114)
(15)
(99)

Komentarai (9)