Mokslininkai sunerimę – bananų gali nebelikti jau artimiausiu metu  (3)

Mokslininkams pavyko sekvenuoti trijų grybelinių ligų genomus, kurios kėsinasi sunaikinti populiariausią bananų rūšį. Ir tai, ką jie atrado – neramina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grybelis išsivystė iki tokio lygio, kad populiariausias bananų rūšis galėtų sunaikinti per artimiausius 5-10 metų, rašo sciencealert.com.

Tiesa, tai, kad mokslininkai dabar žino genetines grybelių sekas, reiškia, jog padidėjo šansai rasti priešnuodžių prieš bananmedžių ligas.

„Globalią bananų populiaciją greitai progresuojančios grybelinės ligos gali sunaikinti per 5-10 metų“, – rašo tyrimą atlikę Kalifornijos universiteto mokslininkai.

Prieš metus buvo pranešta, kad kitos rūšies grybelis, neaprašytas šiame mokslininkų tyrime, – Panamos liga, išplito Pietų Azijoje, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Australijoje, nepaisant pastangų jį sustabdyti.

Naujausiame tyrime mokslininkai tyrinėjo ligą – Sigatoka, kurią sukelia trijų ryšių grybelis. Jis bananų derlių kasmet sumažina maždaug 40 procentų.

Mokslininkams iš Kalifornijos universiteto, kurie dirbo kartu su olandais, pavyko sekventuoti visas tris Sigatoka bakterijas. Tyrimas rodo, kad per pastaruosius metus bakterijos tapo pavojingesnės ir jau paveikia ne tik bananmedžių imuninę sistemą, bet ir metabolizmą.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad bananai kenčia nuo „įvaizdžio problemos“ – visi mano, kad bananai egzistuos ir toliau, nes jų pasaulyje apstu, tačiau realybėje jie labai pažeidžiami patogenų rūšims. Taip yra dėl to, kad beveik visi komerciniai bananai yra Cavendish rūšies.

„Cavendish bananų augalai kilo iš vieno augalo. Kadangi jie visi yra klonai, turi tą patį genotipą, o tai yra receptas nelaimei“, – sakė vienas tyrėjų Ioannisas Stergiopoulosas.

Vienas iš galimų būdų apsisaugoti nuo bananų sunaikinimo yra išvesti naują bananų rūšį, tačiau tam reikia daug laiko ir pinigų.

Kitas būdas yra panaudoti šiuos naujus genetinio sekvenavimo rezultatus ir modifikuoti Cavendish bananus taip, kad jie būtų atsparūs trims Sigatoka bakterijoms, arba atrasti naujus fungicidus, kurie neleistų grybeliams perimti bananmedžių medžiagų apykaitos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (3)