Mokslininkai Kazachstane atrado piramidę, kuri gali būti gerokai senesnė už visas Egipto piramides  ()

Archeologai prieš keletą dienų paskelbė apie sensacingą atradimą – 3 tūkst. metų senumo piramidės formos mauzoliejų Kazachstane. Kai kurie užsienio žiniasklaidos kanalai rašė, kad struktūra yra pirmoji pasaulyje piramidė, pastatyta dar anksčiau už Egipto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau struktūrą tiriantys archeologai teigia, kad šis piramidės formos statinys, kuriame yra penkios sienos, palaipsniui aukštėjančios piramidės centro link, gali ir nebūti tokios senos, kaip skelbiama pranešimuose, rašo livescience.com. Tačiau kol kas tikslus amžius nėra įvardinamas, tad yra galimos įvairios amžiaus hipotezės.

Mauzoliejus yra 2 metrų aukščio ir 15x14 metrų pločio, sako Viktoras Novoženovas, Kazachstano archeologas, vienas mauzoliejaus atradėjų.

„Struktūra pagaminta iš akmens, žemės ir iš išorės sutvirtinta plokštėmis, – pasakojo archeologas. – Daugumoje leidinių, pranešusių apie atradimą, neminimas struktūros dydis, kuris, palyginus su Egipto piramidėmis, yra itin menkas.“

Tiksli mauzoliejaus pastatymo data nėra žinoma, tačiau manoma, kad jis galėjo būti pastatytas vėlyvajame Bronzos amžiuje, daugiau nei prieš 3 tūkst. metų.

Tai maždaug tūkstančiu metų vėliau, nei pastatyta pirmoji Egipto piramidė Djoser. Tačiau V.Nevoženovas atkreipė dėmesį, kad mauzoliejus struktūra labai panaši į Egipto piramidės.

Mauzoliejaus laidojimo kamera buvo apiplėšta, nors šalia jo atrastuose kapuose rastos keramikos liekanos, peilis ir bronziniai objektai. Manoma, kad prieš mauzoliejaus apiplėšimus ten buvo vykdomos klano lyderio laidotuvės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(6)
(17)

Komentarai ()