Cigaretės kaip cheminė bomba: ar bent įsivaizduojate, iš kokių medžiagų jos yra sudarytos?  (9)

Milijonai žmonių visame pasaulyje rūko, nors ir supranta rūkymo daromą žalą jų sveikatai. Naujai atliktas tyrimas rodo, kad dauguma rūkalių visiškai nežino, kokios cheminės medžiagos sudaro cigaretę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma rūkalių žino, kad cigaretėse yra nikotino, tačiau negali įvardinti, kokios dar cheminės medžiagos slypi jų rūkaluose. Tiesa, daugiau nei pusė apklaustųjų pasakė, kad norėtų, jog ant cigaretės pakelio būtų išspausdinta jų sudėtis, o ketvirtadalis rūkalių norėtų, kad sudėtis būtų nurodyta internete.

Cigaretę sudaro net 7000 medžiagų, o 93 iš jų yra itin toksiškos. Anot mokslininkų, efektyviausias būdas būtų nurodyti pagrindinius toksinus ir trumpai išvardinti, kokią įtaką jie daro žmogaus sveikatai.

Pavyzdžiui, cigaretės dūmuose yra arseno, kuris daro didelę žalą širdžiai, bei formaldehido, kuris sukelia gerklės vėžį. Mokslininkai apklausė 5000 suaugusių JAV gyventojų. Ketvirtadalis apklaustųjų pripažino, kad yra rūkaliai ir rūko kiekvieną dieną.

Tuomet mokslininkai pasirinko 24 cigaretėse esančias chemines medžiagas ir suskirstė į šešias grupes po 4 medžiagas. Kiekvienas apklausos dalyvis atsakinėjo į klausimus apie atsitiktinai parinktą vieną iš minėtų cheminių medžiagų grupių, kuriose yra 4 medžiagos.

Ketvirtadalis apklaustųjų pripažino, kad ieško informacijos apie cigarečių sudėtį. Daugiau nei pusė norėtų šią informaciją matyti ant cigarečių pakelio. Vos 8 procentai apklausos dalyvių žinojo 3 iš 4 medžiagų, kurios sudaro cigaretę.

Mokslininkai padarė išvadą, kad dauguma žmonių ieško informacijos apie rūkalus, tačiau tik labai maža dalis ją randa. Įdomiausia tai, kad sužinoję, kokių medžiagų yra cigaretėse, žmonės lieka šokiruoti.

Tiesa, tyrėjai neišsiaiškino, kokią įtaką informacija ant cigarečių pakelių gali turėti rūkymo įpročiams. Gali būti, jog pateikiant informaciją apie cigaretes sudarančias chemines medžiagas vartotojus privers tiesiog rinktis tą gamintoją, kurio cigaretėse nuodingų medžiagų mažiausiai, tačiau atsikratyti šio įpročio ryžtųsi tik mažuma.

Straipsnio apačioje rasite keletą žinomesnių cheminių medžiagų, esančių cigaretėse, su kuriomis susiduriame ir kasdienybėje.

Trys pačios žinomiausios cheminės medžiagos yra nikotinas, derva ir anglies monoksidas. Nikotinas yra stipri nuodinga medžiaga. Tai yra pagrindinė medžiaga, naudojama gaminant priemones vabzdžiams naikinti. Užlašinus vos vieną lašą gryno nikotino ant liežuvio, žmogus mirtų akimirksniu.

Derva yra vienintelė medžiaga, kuri lieka tabakui praėjus cigaretės filtrą. Rūkaliui įkvėpus, derva prilimpa ir patamsina plaučius. Anglies monoksidas yra nuodingos dujos, randamos automobilių išmetamosiose dujose. Šios dujos įsiterpia į kvėpavimo bei medžiagų apykaitos sistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (9)