Mokslininkai atrado veiksmingiausią priemonę nuo uodų – nustebsite, kas tai yra  ()

Pavargote nuo įkyraus uodų zvimbimo? Atsibodo kasytis sugeltas vietas? Purškalas nuo uodų nepadeda, o jo kvapas erzina? Tuomet turime išeitį, kuri gali patikti ne visiems, bet ji bent jau yra veiksminga, norint išvengti uodų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nustatė, kad uodus atbaido naminės vištos kvapas. Nors atrodo absurdiška savo kambaryje apgyvendinti vištą vien tam, kad išvengtum uodų, tai gali padėti išgelbėti 3,2 milijardo žmonių, kurie rizikuoja susirgti maliarija.

Kad įsitikintų hipoteze, savanoriai miegojo lovose, apdengtose nuo uodų apsaugančiais tinklais. Pastebėta, kad uodai ėmė vengti narvelio su višta, kuris buvo padėtas šalia lovos.

Šis tyrimas gali padėti gaminant efektyvesnes priemones apsisaugojimui nuo uodų, o ypač nuo jų skleidžiamų ligų, tokių kaip maliarija. Mokslininkai pastebėjo, kad Afrikoje maliariją platinančių uodų rūšis Anopheles arabiensis ypač vengia vištų.

Uodai savo aukomis dažniausiai renkasi žmones, bet taip pat mėgsta siurbti ožkų bei avių kraują. Tuo metu vištų krauju uodai maitintis nemėgsta, jie netgi jų vengia ir aplenkia iš tolo. Pasirodo, juos baido vištų skleidžiamas kvapas.

Tyrimas rodo, kad uodai visaip vengia tam tikrų gyvūnų rūšių, tam įtakos turi jų kvapas.

Kiekviename name, kuriame buvo atliekamas tyrimas, buvo įrengti spąstai uodams, kurie padėjo suskaičiuoti, kiek į kambarį įskrenda uodų. Mokslininkai teigia, kad į spąstus pateko žymiai mažiau uodų kambariuose, kurie buvo iškvėpinti vištų kvapu, paimtu iš vištų plunksnų.

Tyrėjai taip pat nurodo, kad panašus efektas buvo, kuomet kambaryje šalia lovos buvo pastatytas narvelis su višta.

Afrikoje žmonės itin kenčia nuo maliarijos, o pastaraisiais metais uodai tapo atsparūs įvairiems nuodams ir pesticidams, be to, jie ėmė keisti savo mitybos įpročius. Dėl to iškilo būtinybė sukurti naujus uodų atbaidymo metodus.

Šio tyrimo metu mokslininkams pavyko nustatyti daug natūralių kvapų, kurie atbaido maliariją platinančius uodus ir užkerta kelią jų kontaktui su žmonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(5)
(40)

Komentarai ()

Susijusios žymos: