Kodėl palyginti nestiprus žemės drebėjimas Italijoje buvo toks pražūtingas? (Video)  ()

Trečiadienį 6,2 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas centrinėje Italijoje iš kelių miestų paliko griuvėsių krūvą, o žuvusieji jau skaičiuojami šimtais. Daug žmonių liko įkalinti pastatų griuvėsiuose. Kodėl šis žemės drebėjimas nusinešė tiek daug gyvybių ir padarė tiek daug žalos, aiškina „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip kituose miestuose ir kaimuose kalnuotose vietovėse, taip ir Amatričėje (kurios meras sakė, kad pusės miesto tiesiog nebėra) yra daug akmeninių bažnyčių ir kitų pastatų.

Jie buvo pastatyti prieš šimtmečius, kai dar labai mažai buvo žinoma apie žemės drebėjimus ir architektūrą, kuri padėtų sumažinti jų žalą. Jeigu tokie seni pastatai pastaruoju metu nebūna atnaujinami, struktūros lengvai byra ir žemės drebėjimas jas sunaikina.

„Vos prieš 100 metų italai dar nežinojo, kaip statyti pastatus, kurie atlaikytų žemės drebėjimus“, – „The New York Times“ sakė geomokslų profesorius iš Jungtinės Karalystės Davidas A.Rothery.

Trečiadienio žemės drebėjimas buvo ne toks galingas, kaip kiti pastaraisiais metais daug gyvybių nusinešusieji. Praėjusių metų balandį Nepalą supurtė 7,8 balo drebėjimas, per kurį žuvo 8 tūkst. žmonių. Jis išskyrė apytiksliai 250 kartų daugiau energijos.

Tačiau žemės drebėjimas Italijoje įvyko visai negiliai – vos 4 kilometrų gylyje. „Negilūs žemės drebėjimai padaro daugiau žalos nei tie, kurių epicentras būna giliai, nes dėl jų žemės paviršius dreba žymiai stipriau“, – aiškino profesorius.

Vaizduose iš Amatričės ir kitų aplinkinių miestų matyti, kad ištisi kvartalai buvo paversti griuvėsių krūvomis. Virpesiai buvo jaučiami ir Romoje, Bolonijoje, Neapolyje.

Žemės drebėjimus sukelia Žemės plutos, kuri suskaldyta į tektonines plokštes, judėjimas. Apeninų kalnai, kuriuose įvyko trečiadienio drebėjimas, yra iškilę ten, kur Afrikos plokštė slenka po Eurazijos plokšte.

Dėl plokščių judėjimo Tirėnų jūros baseinas, skalaujantis Italijos vakarinius krantus, plečiasi. Šis plėtimasis ir įtampa, kuri sukeliama Apeninuose, ir sukėlė žemės drebėjimą.

Centrinė Italija yra ne kartą patyrusi stiprių žemės drebėjimų. Pavyzdžiui, 2009 m. įvyko 6,3 balo stiprumo drebėjimas L'Akvilos mieste, esančiame už 40 km nuo Amatričės. Žuvo mažiausiai 295 žmonės, daugiau nei tūkstantis buvo sužeisti, be namų liko 55 tūks. žmonių.

Geologo iš Nacionalinio geofizikos ir vulkanologijos instituto Romoje Massimo Cocco teigimu, šie du žemės drebėjimai yra panašūs kilme ir gyliu. Po 2009 metų drebėjimo buvo suimti septyni žmonės iš nacionalinės rizikos prevencijos komisijos. Jiems pateikti kaltinimai nesugebėjimu tinkamai įspėti apie žemės drebėjimo L'Akviloje pavojų.

2012 m. jie buvo pripažinti kaltais dėl netyčinio nužudymo ir nuteisti šešeriems metams kalėjime. Tačiau 2014 m. Apeliacinis teismas jiems panaikino nuosprendį.

M.Cocco „The New York Times“ sakė, kad Italijoje yra gana griežti įstatymai dėl naujų konstrukcijų atsparumo seisminėms bangoms, tačiau mažai kas daroma, kad būtų sutvirtinti seni pastatai. Jų atsparumas yra tiesiog per žemas, palyginus su gamtos stichijos dažnumu ir pasekmėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()