Legendinė nuotrauka: kas buvo tas drąsuolis, kuris pasipriešino A.Hitleriui?  ()

Kiekviename istorijos vadovėlyje galima rasti svarbiu simboliu tapusią nuotrauką, kuri įamžina tylų vokiečio pasipriešinimą nacių partijai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-30 Legendinė nuotrauka: kas buvo tas drąsuolis, kuris pasipriešino A.Hitleriui?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacistinės Vokietijos lyderį Adolfą Hitlerį rankos mostu pagerbiančių žmonių minioje stovėjęs Augustas Landmesseris buvo vienintelis, kuris išdrįso neatlikti nacių pasveikinimo, nes mylėjo savo sužadėtinę.

Visiems žinomą nacių pasveikinimą „Sieg Heil“ („tegyvuoja pergalė“) Vokietijos nacių partija pradėjo naudoti XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Šis pasisveikinimas tapo privalomas visiems vokiečiams, kaip ištikimybės įrodymas fiureriui, partijai ir tautai.

1936 metais per mitingą rankos nepakėlęs A.Landmesseris anksčiau buvo ištikimas nacis. Nacių partijos nariu A.Landmesseris tapo dar 1931-aisiais. Nuo tada vokietis užėmė vis svarbesnes pareigas partijoje, bet po dviejų metų jis įsimylėjo Irmą Eckler – žydę, kuriai amžiną meilę prisiekė 1935 metais.

Kai išaiškėjo tiesa apie A.Landmesserio ir I.Eckler sužadėtuves, vokietis buvo išmestas iš nacių partijos. Nors pora bandė susituokti Hamburge, jų prašymas tapti jaunavedžiais buvo atmestas dėl neseniai priimtų Nurembergo įstatymų.

1935-ųjų spalį porai gimė dukra, o beveik po metų – 1936-ųjų birželio 13 dieną – nacių pasveikinimą atlikti atsisakęs A.Landmesseris buvo įamžintas nuotraukoje, kai A.Hitleris krikštijo naują Vokietijos karo laivą.

Po metų A.Landmesseriui nacių partijos buvo gana ir jis bandė kartu su šeimos nariais pabėgti į Daniją. Tačiau jis buvo sulaikytas pasienyje ir apkaltintas „rasės garbės sumenkinimu“ ir „rasiniais nusikaltimais“.

Dar po metų A.Landemesseris buvo išteisintas dėl nepakankamų įkalčių: jam buvo liepta pamiršti apie I.Eckler. Vis dėlto mylintis vokietis atsisakė palikti savo mylimąją – dėl to jis buvo dar kartą sulaikytas 1938 metais ir nuteistas kalėti trejus metus koncentracijos stovykloje.

A.Landemesseris daugiau niekada nebepamatė I.Eclker ir savo dukros. Nacių slaptoji policija taip pat sulaikė ir I.Eckler, kuri tuo metu laukėsi antrojo vaiko nuo A.Landemesserio. I.Eckler antrąją dukrą pagimdė kalėjime ir netrukus po to buvo išsiųsta į moterų koncentracijos stovyklą.

1942 metais I.Eckler buvo perkelta į „eutanazijos centrą“, kur ji buvo nužudyta kartu su dar 14 tūkst. žmonių. A.Landemesseriui išėjus į laisvę jis dirbo įvairius darbus, kol 1944-aisiais buvo pašauktas atlikti karo prievolės.

Po kelių mėnesiu tarnybos buvo paskelbta, kad jis Kroatijoje dingo be žinios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(3)
(36)

Komentarai ()