Liūdnos pasekmės: kas vyksta jūsų kūne vartojant alkoholį su energetiniais gėrimais (Video)  (3)

Alkoholio maišymas su energiniais gėrimais vis dar kelia didžiulį nerimą medikams. Prieš kelerius metus Vilniaus miesto Visuomenės sveikatos biuro atlikto tyrimo duomenimis 23,8 proc. energinių gėrimų vartotojų juos maišė su alkoholiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad alkoholio ir energinių gėrimų kokteiliai nedingsta iš barų ir restoranų meniu, rodo, jog jie vis dar yra paklausūs. Tiesa, Europos maisto saugos agentūra prieš ketverius metus pateikė mokslinę nuomonę apie du ingredientus: tauriną ir d-gliukuronolaktoną, paprastai naudojamus energetiniuose gėrimuose.

Ekspertų grupė pateikė išvadą, kad saikingai reguliariai vartojant energetinius gėrimus – taurino ir d-gliukuronolaktono poveikis vartotojo sveikatai – saugus. Tačiau nebeliko dvejonių dėl galimo žalingo taurino poveikio smegenims, d-gliukuronolaktono – inkstams.

Nustatyta, kad yra tam tikra saugumo riba, vartojant energinius gėrimus vidutiniais ir dideliais kiekiais, atitinkamai ji yra 125 ml (0.5 skardinės) ir 350 ml (1.4 skardinės) asmeniui per dieną.

Jau ne kartą rašėme, jog energinių gėrimų sudėtyje yra tokių medžiagų kaip kofeinas, guaraninas, taurinas, ginsenozidai, todėl jų vartojimas gali turėti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai, o alkoholis šį poveikį tik padidina.

Vartojant energinius gėrimus kartu su alkoholiu susilpnėja suvokimo funkcijos, todėl menkiau jaučiami apsinuodijimo alkoholiu simptomai.

Energiniuose gėrimuose esanti angliarūgštė pagreitina alkoholio įsisavinimą virškinamajame trakte, atskiestas alkoholis greičiau absorbuojamas. Energinių gėrimų ir alkoholio derinys yra ypač pavojingas asmenims, sergantiems širdies ligomis, nes gali padidėti aritmijos atsiradimo tikimybė.

Ne be reikalo daug kalbama apie energinių gėrimų žalą. Daugelyje energetinių gėrimų yra didelis kiekis vitamino B, sukeliančio padažnėjusį širdies plakimą ir galūnių drebulį.

Jauniems žmonėms, vartojantiems energinius gėrimus dideliais kiekiais, dažniausiai su alkoholiu, pasak Europos maisto saugos agentūros specialistų, registruotos sveikatos problemos, įskaitant mirties atvejus.

Po tokio kiekio alkoholio ir energinio gėrimo mišinio tikrai gali būti jaučiamas skausmas širdies plote, sutrikti širdies ritmas. Gali net tekti kreiptis į medikus, kraštutiniu atveju gali ištikti ir mirtis.

Todėl saugokite savo sveikatą ir būkite atsakingi. Alkoholio vartojimas apskritai kenkia tiek asmens, tiek visuomenės sveikatai ir gerovei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(7)
(20)

Komentarai (3)