Kvantinė teleportacija iš laboratorijos persikėlė į realų pasaulį: net du sėkmingi eksperimentai šviesolaidžio tinkle  ()

Dvi nepriklausomai dirbančios mokslininkų komandos sėkmingai nusiuntė kvantinę informaciją keletu šviesolaidžio tinklų Kanadoje ir Kinijoje, praneša sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymai rodo kad kvantinė teleportacija ateityje žmonėms gali padėti sukurti „nenulaužiamą“ kvantinės komunikacijos sistemą, kuri tęstųsi per miestus, o galbūt ir žemynus. Kvantinė teleportacija pagrįsta keistu reiškiniu, vadinamu kvantiniu susietumu.

Iš esmės kvantinis susietumas reiškia, kad dvi dalelės yra neatskiriamai susietos, ir vienos jų būsenos matavimai akimirksniu paveikia kitos dalelės būseną, nepriklausomai nuo to, kokiu atstumu jos nutolusios viena nuo kitos.

Šios savybės leistų sukurti visiškai šifruotą ir programišiams neįveikiamą komunikavimo formą. Abiejų komandų moksliniai tyrimai publikuoti „Nature Photonics“.

Komandos naudojo kiek kitokią įrangą ir gavo skirtingus rezultatus. Tačiau svarbiausia, kad joms pavyko teleportuoti informaciją per jau egzistuojantį šviesolaidinį tinklą.

Kvantinė teleportacija anksčiau buvo pasiekta didesniu atstumu – 2012-aisiais Austrijos mokslininkai pasiekė teleportacijos rekordą perduodami informaciją 143 km atstumu panaudoję lazerį, tačiau pastaroji technologija praktiniam pritaikymui nėra tokia naudinga, kaip informacijos perdavimas šviesolaidžiu.

Kanados mokslininkų eksperimente kvantinė informacija buvo perduota 6,2 km atstumu šviesolaidiniu tinklu, Kinijos mokslininkai ją perdavė 12,5 km atstumu.

Abiejų eksperimentų trūkumas – perduodamos informacijos kiekis buvo menkas. Kanados mokslininkų grupė buvo greitesnė, bet perdavė vos 17 fotonų per minutę.

Nors daugelis žmonių mano, kad kvantinė teleportacija leis greičiau komunikuoti, tačiau realybėje norint iššifruoti susietos dalelės kvantinę būseną reikia rakto, kuris turi būti nusiųstas įprastinių technologijų būdu.

Taigi kvantinė teleportacija nepadidintų įprastinio interneto greičio, tačiau ji būtų kur kas saugesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: