Susipažinkite: Hanako – žuvis, kuri nugyveno daugiau nei 200 metų! (Video)  ()

Hanako buvo skaisčiai raudonos spalvos Koi karpių šeimai priklausanti žuvis, gyvenusi Japonijoje. Jos vardas Hanako verčiamas kaip „gėlė“. Tačiau įdomiausia yra tai, kad Hanako nugaišo 1977 metų liepos 7 dieną – sulaukusi įspūdingo 226 metų amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hanako gimė 1751 metais, šalį valdant Tokugavoms. 1966 metais apie šią žuvį buvo išplatintas pranešimas, skirtas visai Japonijai. Tuo metu ji svėrė 7,5 kilogramo, o jos ilgis siekė 70 centimetrų.

Jos tikslus amžius, panaudojus mikroskopą,  buvo nustatytas 1966 metais iš ratilų, esančių ant jos žvynų. Panašiu būdu  apskaičiuojamas medžių amžius.  Skirtingas ratilų dydis rodo sezoninius pokyčius tarp vasaros ir žiemos.

Vasarą žuvys gauna daugiau maisto, todėl ratilai plečiasi. Tuo tarpu siauresni žiedai rodo sulėtėjusią medžiagų apykaitą atšalus orui. Norėdami apskaičiuoti jos amžių, mokslininkai žuvį ištraukė iš tvenkinio, esančio Mino provincijos kalnuose.

Hanako buvo tiriama net 2 mėnesius! Mokslininkai nustebo, kad Hanako amžius siekia 215 metų. Taip pat buvo nuspręsta nustatyti kitų 5 tvenkinyje gyvenusių karpių amžių. Visų jų amžius viršijo 100 metų.

Niekas negali tiksliai pasakyti, kokia yra šių žuvų ilgaamžiškumo paslaptis, tačiau vienas iš paaiškinimų gali būti skaidrus ir švarus kalnų vanduo bei šeimininkų meilė bei rūpestis.

Įprastai Koi šeimos karpiai gyvena apie 50 metų, tačiau yra užfiksuota daug atvejų, kai šios žuvys perkopia 100 metų. Dėl šios priežasties Koi karpiai vertinami ne tik Japonijoje, bet ir visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()