Nuo naujų metų Australijos žemėlapius galite mesti lauk: ženkliai ir su atsarga keičiamos GPS koordinatės  ()

Taip, 2017 metų sausio 1 dieną Australijos žemynas oficialiai bus perstumtas 1,8 metro į Šiaurę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-30 Nuo naujų metų Australijos žemėlapius galite mesti lauk: ženkliai ir su atsarga keičiamos GPS koordinatės  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, neišsigąskite, tai tikrai nebus kokio nors staigaus gamtos kataklizmo padarinys – Australijos tektoninė plokštė juda nuolat ir per metus pasislenka maždaug apie 7 cm į šiaurę.

Dėl to atsiranda netikslumų navigacinėse sistemose ir žemėlapiuose. Sunku susigaudyti ir palydovams, todėl Australijos valdžia nusprendė tiesiog pakoreguoti oficialias žemyno koordinates.  

Buvo paskaičiuota, kad per kelis dešimtmečius susidarė jau net 1,5 metro paklaida, kuri gali nulemti problemas naudojantis GPS sistemomis, įskaitant išmaniuosius telefonus ir transporto priemones.

„Jei norime naudotis autonominiais automobiliais, tikslūs žemėlapiai yra būtini, – sako Danas Jaksa iš žurnalo „Geoscience Australia“ – Australijoje mes turime traktorius, kurie važinėja ūkiuose be vairuotojo ir bet kokie netikslumai koordinačių sistemoje gali pridaryti problemų“.

Paskutinį kartą Australijos padėtis navigacijos sistemose buvo atnaujinta 1994 metais. Nuo tada šalis pajudėjo apie 1,5 metro. 2017 metų sausio 1-ąją šalies koordinatės bus perkeltos 1,8 metro į šiaurę – šiek tiek daugiau nei reikia.

Taigi faktinė šalies padėtis su navigacijos sistemų duomenimis vėl sutaps 2020-aisiais. Iki to laiko tikimasi įdiegti sistemą, kuri automatiškai reaguos į faktinius žemės plutos poslinkius.

Australija ilgą laiką buvo Antarktidos dalimi kol maždaug prieš 85 mln. metų atsiskyrė ir ėmė judėti į Šiaurę. Su tuo persiformavo ir tektoninių plokščių išsidėstymas. Šiuo metu Australijos plokštė ribojasi su Indijos, Antarktidos, Ramiojo vandenyno, Eurazijos ir Afrikos. Jų sandaros vietose dažnai vyksta žemės drebėjimai ir vulkanų išsiveržimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai ()