Intriguojantis radinys: tarp Suvalkijoje atkastų dokumentų gali būti ir dingęs Lietuvos Nepriklausomybės aktas  (6)

Ar gali būti, jog Suvalkijos ūkininko laukuose aptiktame bidone su senais dokumentais yra 1918 metų Nepriklausomybės aktas, kurio iki šiol buvo ieškoma daug kartų, bet nesėkmingai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Surūdijęs tarpukario Lietuvos laikų bidonas, kuriame – šūsnis sudrėkusių, sutrūnijusių popierių. Tokį radinį arimuose ties Balsupių kaimu (Marijampolės sav.) aptiko ūkininkas Rimtautas Šaukščius ir perdavė jį muziejininkams.

„Traktorininkas, ardamas dirvą, ties sklypų riba užkabino surūdijusį bidono dangtį ir apie tai pasakė man. Iškasėme, laužtuvu atidarėme dangtį. Dar prieš atidarant maniau, jog bidone rasime kokių nors dokumentų, nes iš istorijos žinau, kad neramiais laikais žmonės dokumentus slėpdavo būtent taip“, – pasakojo R.Šaukščius.

„Popieriai buvo gerokai sudrėkę. Nenorėjome sugadinti, todėl per daug nesklaidėme, o surištų į krūvelę apskritai nejudinome“, – pridūrė jis.

Ūkininkas teigė matęs lietuvių ir rusų kalba surašytų dokumentų. Vieni jų buvo spausdinti mašinėle, kiti – surašyti ranka. R.Šaukščius su sūnumi Daugirdu bidoną su visu istoriniu turiniu perdavė Marijampolės kraštotyros muziejui.

„Pirmas žodis, kurį įžiūrėjome buvo „monarchija“. Yra žinoma, jog prieš pasirašant aktą buvo svarstoma, kokį Lietuvos valstybės modelį rinktis – monarchiją ar respubliką.

Kaip muziejininkai mes žinome, jog negalima liesti tokios būklės dokumentų, nors ir labai norisi. Juos perdavėme Lietuvos ypatingajam archyvui. Kilo versija, jog tarp šių popierių gali būti paslėptas Nepriklausomybės aktas.

Nesvarbių dokumentų tokiu būdu niekas nebūtų slėpęs“, – teigė kraštotyros muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Vyta Grudzinskienė.

Ar bidone buvo slepiamas Lietuvai svarbus dokumentas, paaiškės tik po dvejų trejų metų.

Tiek laiko trunka konservavimas ir restauravimas. Bidonas su dokumentais buvo rastas per kilometrą nuo buvusios Bielskų sodybos. Yra žinoma, jog Nepriklausomybės aktą prezidento Antano Smetonos kanceliarijos vadovas Pijus Bielskus iš Kauno išvežė į brolio Vinco sodybą Balsupiuose ir paslėpė.

Netoli Bielskų sodybos nuo 1936 metų gyvenanti 86 metų Janina Plečkaitienė pasakojo, jog apie paslėptą ir nesėkmingai apylinkėse ieškomą Nepriklausomybės aktą kalbama jau labai seniai.

Marijampolės kraštotyros muziejaus direktorius Antanas Pileckas pasakojo, jog bidone dokumentai buvo sudėti tvarkingai, surūšiuoti.

„Liudininkai teigia, kai sovietai atėjo į Lietuvą, P.Bielskus Nepriklausomybės aktą, kurį 1925 metais jam perdavė signataras Petras Klimas, atvežė į ūkininkaujančio brolio Vinco sodybą.

Po kiek laiko V.Bielskus buvo ištremtas į Sibirą. Iš tremties grįžo tik Vinco duktė. Jai tėvas buvo patikėjęs paslaptį apie slepiamus dokumentus.

P.Bielskus vėliau ketino jų ieškoti, tačiau sodyboje buvo apgyvendintos svetimos šeimos, jos nenorėjo, kad būtų kasinėjama. Po kurio laiko Bielskynės apylinkėse ne kartą buvo kasinėjama, ieškoma, tačiau nesėkmingai.

Galimas daiktas, paaiškės, jog bidone yra Tauro apygardos partizanų dokumentai. Bet kokiu atveju – šis radinys yra vertingas“, – teigė A.Pileckas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Loreta Juodzevičienė
(77)
(1)
(76)

Komentarai (6)