Gyvybei pavojingas priedas, dėl kurio net „Coca-cola“ turėjo pakeisti receptą  (1)

Karamelės dažikliai plačiai naudojami gaiviuosiuose gėrimuose, ypač „Coca-cola“ ir „Pepsi“ gamyboje, kad šie įgautų tamsiai rudą atspalvį. Taip pat šiais dažikliais nuspalvinami sojos padažai ar karamelizuoti sirupai. Tačiau medikai teigia, kad jie gali sukelti net vėžį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amoniakinė karamelė ir sulfitinė amoniakinė karamelė – du dažikliai, kurie kelia daug aistrų Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Vis dėlto Europos Sąjungoje (ES) šios medžiagos nėra uždraustos, nors jos kiekiai maisto produktuose griežtai reguliuojami.

Karamelės dažikliai yra cheminių junginių mišinys, susidarantis kaitinant angliavandenius kontroliuojamose temperatūriniuose režimuose įvairių cheminių medžiagų, kaip antai, šarmo, amoniako, sulfitų aplinkoje“, – aiškina Kauno technologijos universiteto Maisto instituto specialistė Vilma Speičienė.

Karamelės dažikliai yra skirstomi į 4 klases: E150a paprastoji karamelė ar šarminė karamelė (I klasė), E150b šarminė sulfitinė karamelė (II klasė), E150c amoniakinė šarminė karamelė (III klasė), E150d sulfitinė amoniakinė karamelė (IV klasė).

Paprastoji pirmos klasės karamelė išgaunama tiesiog kaitinant cukrų keptuvėje, tačiau III ir IV klasės karamelės gaminamos kiek kitaip. Sulfitinė amoniakinė karamelė gaminama kontroliuojamomis sąlygomis kaitinant angliavandenius su rūgštimis ar šarmais arba be jų, esant sulfitams ir amonio junginiams.

Leistini kiekiai pavojaus nekelia

Komentuodama situaciją Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė pažymėjo, kad ES yra nustačiusi šių karamelės dažiklių leistiną paros dozę (LPD) - 300 mg/kg kūno svorio per parą. Tačiau karamelės E150c suvartojimui LPD yra tris kartus mažesnis - 100 mg/kg parai.

„Sprendimas nustatyti mažesnę rekomenduojamą paros normą karamelei E150c nuspręstas atsižvelgiant į neaiškumus dėl šio maisto priedo vienos sudedamosios dalies galimo poveikio imuninei sistemai - 2-acetil-4-tetrahydroksiibutilimidazolo (THI). Kadangi tyrimų metu pastebėtas THI poveikis gyvūnų imuninei sistemai, todėl atsižvelgti į nežinomas pasekmes žmogaus sveikatai, nustatytas mažesnes LPD kiekvienai E150c dažiklyje esančiai sudedamajai daliai. Taip pat mokslininkai mano, kad tikslinga atlikti papildomus tyrimus siekiant išsiaiškinti THI galimą poveikį“, - rašoma I. Stoškuvienės atsiųstame komentare.

ES mokslinės grupės išvadose pažymima, kad suaugusieji ir vaikai, vartojantys maisto produktus, kurių sudėtyje yra maisto priedų E150a, E150c, E150d, gali viršyti rekomenduojamą paros normą, jeigu tuose produktuose gamintojas naudojo didžiausią leistiną kiekį. Dėl to mokslinė grupė rekomenduoja gamintojams naudoti kuo mažiau šių maisto priedų.

Dar viena cheminė medžiaga, išsiskirianti gaminant amoniakinę karamelę ir sulfitinę amoniakinę karamelę, yra 4-metilimidazolas (4-MEI). JAV Nacionalinės toksikologijos programos atlikto tyrimo su žiurkėmis ir pelėmis duomenimis, buvo išsiaiškinta, kad 4-MEI yra kancerogenas, galintis sukelti plaučių, kepenų, skydliaukės vėžį arba leukemiją.

Dėl šio tyrimo mokslininkų grupė iš Mokslo ir viešojo intereso centro kreipėsi į JAV maisto ir vaistų administraciją (FDA), kad potencialiai pavojingi dažikliai būtų uždrausti.

„Amerikos visuomenė neturėtų vartoti jokių vėžį galinčių sukelti chemikalų, ypač, kai jų paskirtis tėra estetinė ir maisto produktuose nėra būtinybės jų naudoti“, - rašoma mokslininkų peticijoje.

Tačiau FDA, įvertinę šį kreipimąsi, atmetė mokslinio tyrimo metu gautus duomenis. ES mokslininkai taip pat neįžvelgia 4–MEI grėsmės.

„Vadovaujantis mokslinėje literatūroje skelbiama nuomone apie 4-MEI bei atliktus kancerogeniškumo tyrimus su gyvūnais, mokslininkai nusprendė, kad vartojant maisto produktus, kurių sudėtyje yra E150c ir E150d, 4-MEI poveikis nekelia susirūpinimo. Didžiausi leistini 4-MEI kiekiai nustatyti šių dviejų maisto priedų specifikacijose yra pakankamai saugūs“, - rašoma I. Stoškuvienės atsiųstame atsakyme.

„Coca–Cola“ pakoregavo receptą

Itin rimtai į galimą 4–MEI poveikį sveikatai pažiūrėjo Kalifornijos valstija. Kalifornijos universiteto Aplinkos Tokslikologijos departamento atlikto tyrimo duomenimis, kolos gėrimuose, kuriuose naudojama sulfidinė amoniakinė karamelė, yra reikšmingas kiekis 4-MEI. Mokslininkų paskaičiavimu 0,5 litro kolos buteliuke gali būti 200mg 4-MEI ir tai 8 kartus viršija nustatytą normą.

Remiantis šiuo tyrimu, Kalifornijos valstijoje sulfitinė amoniakinė karamelė buvo įtraukta į kancerogenų sąrašą. Tai reiškia, kad „Coca-Cola“ ir panašių gėrimų gamintojai Kalifornijoje buvo įpareigoti žymėti savo produktus kaip galinčius sukelti vėžį. Dėl to tokių gėrimų gamintojai Kalifornijoje pakoregavo savo receptą, kad jame nebebūtų naudojamas šis dažiklis.

Tačiau, nors ir priėmę šį sprendimą, Amerikos gaiviųjų gėrimų asociacija neigia, kad 4-MEI gali turėti neigiamų pasekmių žmogaus sveikatai, argumentuodama, kad tyrimai buvo atlikti su pelėmis, o ne su žmonėmis ir nėra įrodyta, kad 4-MEI yra žmonių kancerogenas, todėl kitose šalyse gėrimų receptų nekeitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vytenis Miškinis
(11)
(1)
(10)

Komentarai (1)