Kas nutinka, kai skrandyje ima kauptis plaukai  ()

Kai anonime panorusi likti moteris buvo paguldyta į ligoninę, medikai buvo priblokšti dėl jos simptomus sukėlusios priežasties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, vėmimą, vidurių užkietėjimą bei pilvo tinimą sukėlė ne kas kita kaip didelis plaukų kamuolys jos skrandyje.

38-erių metų pacientė daugiau nei metus kentėjo nuo sumažėjusio apetito. Dėl šios priežasties moteris neteko maždaug dešimties kilogramų. Nukritus svoriui moteris tapo išblyškusi, atrodė nusilpusi ir pavargusi. Tai tik dar labiau paskatino medikus ieškoti negalavimų priežasties. Deja, nepaisant daugybės atliktų tyrimų, jų rezultatai nepateikė atsakymų, todėl teko įsikišti chirurgams.

Prapjovę moters skrandžio sieną, gydytojai jame rado apie 16 centimetrų ilgio bei 10 centimetrų pločio plaukų kamuolį. Kitą, mažesnį, chirurgai aptiko storojoje žarnoje.

To pakako, kad moteriai būtų diagnozuotas Auksaplaukės (angl. Rapunzel) sindromas. Jis glaudžiai susijęs su trichotilomanija (poreikiu rauti plaukus) bei trichofagija (poreikiu juos suvalgyti).

Po operacijos ji turėjo 6 dienas praleisti ligoninėje ir po dietologo bei psichologo konsultacijų buvo išleista namo. Prieš pranešdami apie šį atvejį medikai peržiūrėjo net 88 šios ligos atvejus. Jie atrado, kad Auksaplaukės sindromas yra smarkiai susijęs psichinėmis ligomis bei dažniausiai pasitaiko jauniems žmonėms bei vaikams.

Pastebėta, kad daugiausia juo serga vaikai, kurie kenčia nuo vystymosi sutrikimų bei yra emociškai sutrikę. Tai juos skatina pradėti rauti savus plaukus, o retesniais atvejais juos valgyti.

Skrandyje susidaręs plaukų kamuolys yra vadinamas bezoaru. Jis taip pat gali turėti „uodegą“, besitęsiančią dvylikapirštėje žarnoje. Bezoarą gali sudaryti tiek plaukai, tiek daržovių ir vaisių skaidulos.

 Kadangi nei plaukai, nei skaidulos negali būti suvirškinti, laikui bėgant jie ima didėti. Tai sukelia didelį diskomfortą. Asmuo ima kęsti pykinimą ir pilvo skausmą.

Retais atvejais Auksaplaukės sindromas neturi jokių simptomų. Tai ypač pavojinga, kadangi didėjantis plaukų kamuolys gali priversti plyšti skrandį bei dvylikapirštę žarną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()