Vienintelis Marso reiškinys, jau sužlugdęs ne vieną misiją: paaiškėjo, kaip kyla didžiosios audros  ()

Dulkių audros yra bene vienintelis atmosferinis reiškinys, sutinkamas Marse. Dažniausiai jos būna lokalios, bet kartais uždengia didžiąją dalį planetos paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip nustatyti, kokios audros kada kils?

NASA Jet Propulsion Laboratory komanda pateikia pirmąją orų prognozę Marsui: spalio 29-ą dieną bus pasiektas dabartinio audrų sezono vidurys, o didžiulė, pusę Marso dengsianti audra pradės formuoti kelios savaitės prieš tai.

Pasirodo, audrų formavimasis susijęs su kitų planetų įtaka Marso sukimuisi. Dėl šios įtakos Marso paros trukmė kinta periodiškai, kas 2,2 metų. Kai Marsas iš perihelio (artimiausio Saulei orbitos taško) juda tuo pat metu, kai trumpėja jo diena, susidaro palankios sąlygos didelėms audroms formuotis, o kitais atvejais sąlygos tampa netinkamos.

Tokios prognozės bus labai svarbios žmonių kolonijoms Marse, o jau dabar yra svarbios marsaeigiams, tokiems kaip Opportunity ir Curiosity.

Praeityje dulkių audros sukėlė ne vieną avariją, dėl kurių žlugo kai kurios Marso misijos. Taigi orų prognozės padės ir misijų saugumui.

Tyrimo rezultatai publikuojami Icarus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(44)
(0)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: