NASA zondas New Horizons artėja prie paslaptingo raudono objekto  ()

Neįprastai raudonas objektas, pastebėtas Saulės sistemos paribiuose, Kuiperio juostoje, kuria skrieja Plutoną aplankęs zondas New Horizons, pavadintas MU69.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausi stebėjimai kosminiu teleskopu Hubble byloja, kad mažasis Kuiperio juostos objektas pasižymi ypač raudonu paviršiumi – gerokai raudonesniu už dėmes, pastebėtas Plutono paviršiuje. Kol kas MU69 yra mažiausias Kuiperio juostos objektas, kurio spalvą mokslininkams pavyko nustatyti.

Paslaptingojo kosminio kūno skersmuo – apie 30-45 km, o nuo Plutono orbitos jį skiria apie 2,6 mlrd. km. Kai zondas New Horizons praskries pro šį mažylį, o tai nutiks 2019 m. sausio 1 d., kosminis aparatas nuo mūsų planetos bus nutolęs net 43,3 karto daugiau nei Žemė nuo Saulės.

Nuostabiausia yra tai, kad New Horizons pro MU69 praskries arčiau nei 2015 m. liepos 15 d. praskriejo pro Plutoną.

Raudona MU69 spalva, kaip ir garsiosiose Plutono ir jo mėnulio Charono dėmėse, byloja, jog kosminio kūno sudėtyje veikiausiai yra tolino – molekulių, kurios susidaro paprasčiausius organinius junginius (pvz., metaną ar etaną) švitinant ultravioletiniais spinduliais. Tolinas Žemėje natūraliai nesusidaro, tačiau šis junginys gana dažnas ant ledinių kosminių kūnų paviršiaus Saulės sistemos pakraštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(1)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: