Istorikai atskleidė, kaip Romos kariai be migdomųjų ir iečių gaudydavo žvėris gladiatorių kovoms  ()

Naujas tyrimas rodo, kad senovės Romoje specialūs kariuomenės daliniai, savo drąsa bei jėga nenusileidę gladiatoriams, turėjo atlikti labai neįprastas užduotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie turėjo gaudyti egzotiškus žvėris Afrikoje ir Azijoje. Vėliau šie gyvūnai būdavo demonstruojami ir žudomi pasirodymuose Romos Koliziejuje.

Būriai vyrų Romos pakraščiuose ieškodavo liūtų, tigrų, dramblių ir netgi raganosių bei gaudydavo juos specialiomis technikomis.

Šie vyrai tarnaudavo ne valdžiai, o būdavo verslininkai, kurie gabendavo žvėris į amfiteatrus Italijoje bei šiaurės Europoje. Žinoma, tam turėjo būti išvystyta didžiulė infrastruktūra bei organizacinės žinios, apie kurias iki šiol žinoma nedaug.

Ištyrę gyvūnų kaulus, fragmentus bei mozaikas, mokslininkai išsiaiškino, kad tigrai būdavo gabenami ne iš Indijos, o iš Armėnijos per Egėjo jūrą. Iš Afrikos buvo gabenami drambliai, žirafos, stručiai, leopardai bei begemotai, iš šiaurės Europos – meškos bei šernai.

Valdžia buvo patenkinta, kad toks karinių dalinių panaudojimas yra naudingas, kuomet nėra karo, o kai kurie daliniai netgi ėmė specializuotis būtent šioje srityje.

30-ojo legiono narys užrašuose save apibūdina kaip „ursarius“ – archeologai šį žodį išvertė „lokių medžiotojas“. Tai reiškia, kad šių žvėrių gaudymas reikalavo specialių žinių, dėl to buvo formuojami specializuoti daliniai.

Užrašas Kolonėje nurodo, kad per 6 mėnesių laikotarpį buvo sugauti 50 lokių.

Tais laikais medžiotojai dar neturėjo raminamųjų ar migdomųjų, o iečių negalėjo naudoti dėl to, kad žvėris turėdavo būti sugautas gyvas ir sveikas. Taigi akivaizdu, kad toks užsiėmimas reikalavo nepaprastai daug drąsos bei sugebėjimų.

Vienas iš gaudymo metodų buvo toks: iškasti duobę, į ją įmesti ėriuką ir apsupti ją maskuojamąja siena. Liūtui įšokus į duobę, medžiotojai užmesdavo narvą ant viršaus.

Kitas metodas – raiteliai su skydais spausdavo ir varydavo liūtus link tinklus laikančių medžiotojų. Tuo metu leopardai būdavo persekiojami su liepsnojančiais fakelais, o drambliai – tiesiog įviliojami į duobes.

Pakliuvę į areną žvėrys turėdavo kovoti vieni su kitais, arba su žmonėmis medžiotojais, žinomais kaip „venatores“. Kartais žvėrims būdavo atiduodami surišti nusikaltėliai.

Daugiau nei 5000 žvėrių buvo nužudyta inauguracinių Koliziejaus žaidynių metu, vykusių 80 mūsų eros metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: