Krokodilai nesensta – tačiau nuo ko jie miršta?  (1)

Tokie gyvūnai, kaip aligatoriai, plekšnės ar krokodilai, biologiškai nesensta – jie tiesiog nesiliauja augti. Tačiau kodėl tuomet jie miršta?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geriausia būtų sakyti, kad krokodilai turi potencialo gyventi amžinai, tačiau iš tiesų jie miršta. Kad visa tai suprastume, pirmiausiai įsigilinkime į žodį senatvė.

Senatvė – tai laipsniškas kūno būklės prastėjimas sulig amžiumi. Tiksliau kalbant, senstant silpnėja raumenys, mažėja judrumas, pojūčiai tampa ne tokie „aštrūs“, kūną puola su senatve susijusios ligos.

Dauguma gyvūnų patiria senėjimo procesą, taip pat ir žmonės. Senstant mūsų gyvenimo kokybė prastėja visais parametrais, taigi žmonės patiria senatvę. Tačiau krokodilai jos nepatiria. Tiksliau kalbant, krokodilai patiria nežymų senėjimą.

Tai reiškia, kad tokie gyvūnai nerodo jokių senėjimo požymių ir biologiškai yra nemirtingi. Tokie gyvūnai miršta tik nuo ligų, nelaimingų atsitikimų ar tapę kitų grobuonių aukomis.

Tik nežymų senėjimą patiria tokie gyvūnai, kaip jūrų ežiai, omarai, moliuskai, hidros, minėti krokodilai, vėžliai ir kiti. Būtent dėl šios priežasties tik 2006 metais Kolkatos zoologijos sode mirė 255 metų sulaukęs vėžlys.

Tokių atvejų yra ir augmenijos pasaulyje – vienas Metušelo medis gyvena jau 4800 metų, o jo buvimo vieta yra kruopščiai saugoma, kad žmonės jam nepakenktų. Tuo metu Populus tremuloides medžių kolonijai jau yra net 80 tūkst. metų!

Grįžtant prie krokodilų – jie nesensta ir nei vieno krokodilo negalima vadinti senu. Judrumo bei kitais gyvenimo kokybės aspektais 70 metų amžiaus krokodilas nė kiek nenusileidžia 7 metų amžiaus krokodilui.

Vis dėlto, nors biologiškai jie yra nemirtingi, šie gyvūnai negali gyventi amžinai. Dažniausiai jie miršta iš bado arba užsikrėtę kokia nors liga.

Krokodilai per visą savo gyvenimą nesustoja augti. Dėl šios priežasties jiems reikia vis daugiau maisto. Kuomet jie nebesugeba patenkinti savo maisto poreikių, jie miršta iš bado. Būtent dėl to pasaulyje nėra 1000 metų amžiaus krokodilų, kurių ilgis siektų 20 metrų.

Tiesa, 1957 metais vienas medžiotojas Australijoje nušovė 8,1 metro ilgio krokodilą.

Mokslininkai nerimsta ir nuolat ieško būdų, kaip šias žinias panaudoti ir paversti žmones nemirtingais. Tam, greičiausiai, reiktų atkartoti nemirtingų gyvūnų genų struktūras. Gali būti, kad netolimoje ateityje tai taps įmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(100)
(3)
(97)

Komentarai (1)