Skamba kaip mokslinė fantastika, bet technologijos jau yra: Kataro dykumose atsiras ištisos daržovių plantacijos  ()

Kataras savo ambicingais planais kartais nenusileidžia Jungtiniams Arabų Emyratams. Dabar jie siekia didinti šalyje užauginamų daržovių ir vaisių kiekį, kad jų nereikėtų importuoti iš kitų šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arabų valstybė kuria ūkininkavimo sistemą, kuriai visiškai nereikės dirvožemio, o vanduo, kuriuo bus laistomos daržovės, bus perdirbamas.

Ispanijos konsorciumas „Primarol Group“ kartu su „Oasis Agrotechnology“ Dohoje vykdo projektą, kurio metu vietinėmis sąlygomis šiltnamiuose augina pomidorus.

Šiltnamiuose naudojama technologija, kuri nenaudoja dirvožemio ar trąšų, taip pat sauso oro vėsinimo sistema, kuri nenaudoja vandens ir daržovėms nesuteikia jokios drėgmės. Manoma, kad ši sistema padės Katarui 2023 metais apsirūpinti 50–70 procentų daržovių poreikio.

Būdama dykumos valstybe, Kataras daugumą maisto produktų importuoja iš kitų šalių. Taigi šalis yra priklausoma nuo daržovių pasiūlos bei įvairių trukdžių. Dėl šios priežasties Kataras siekia bent sumažinti priklausomybę nuo maisto tiekėjų.

Projekto vystytojai džiaugiasi jo sėkme, kadangi viename kvadratiniame metre pavyko užauginti 37 kilogramus pomidorų. Be to, ši sistema gali būti naudojama ne tik auginant daržoves, bet ir vaisius bei gėles.

Ši technologija leidžia išlaikyti pakankamai aukštą užauginamų daržovių kiekį visus metus net ir esant nepakeliamiems vasaros karščiams. Sauso vėsinimo technologija yra automatinė kontrolės sistema, kuri šiltnamiuose kontroliuoja temperatūrą, nepaisant oro lauke, dėl to derliaus nesunaikina didžiuliai karščiai.

Be to, sistemos įdiegimo ir naudojimo kaštai yra mažesni nei importo kaštai, ji taip pat leidžia ūkininkams auginti pakankamai daug daržovių ar vaisių rūšių: pipirus, braškes, vaistažoles, brokolius, kopūstus, mangus ir kt.

Technologiją vystančios kompanijos derasi dėl jos pasidalinimo su investuotojais Saudo Arabijoje ir Omane. Technologiją taip pat ketinama nuomoti vietiniams ūkininkams. Iki šiol didžiausią žingsnį nepriklausomybės nuo maisto tiekėjų link Kataras žengė su pašarais gyvuliams. Tokiu būdu stipriai išaugo mėsos ir pieno produktų pasiūla iš vietinių ūkininkų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()