Stebinantis medikų atvirumas: pacientams skiriamos procedūros dažniausiai yra visiškai nenaudingos  (1)

Jungtinės Karalystės (JK) gydytojai atskleidė dažnai atliekamas gydymo procedūras, kurios pacientams iš tiesų yra beveik nenaudingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karališkųjų medicinos koledžų akademija (angl. Academy of Medical Royal Colleges) atliko tyrimą, kurio metu 11 skirtingų sričių medicinos ekspertai atskleidė procedūras, kurios, anot jų, pacientams neduoda jokios naudos. Arba jos duoda itin mažai.

Pavyzdžiui, tyrime teigiama, jog vyresnėms negu 45 metų amžiaus moterims menopauzės diagnozei nereikia atlikti kraujo tyrimo, o rentgeno spinduliai, ko gero, nepadės išsiaiškinti, kodėl jums skauda nugaros apačią.

Tyrimo rezultatai buvo panaudoti „Choose Wisely“ (liet. „Rinkis atsakingai“) kampanijoje, kuria yra siekiama pabrėžti, jog atviras ir nuoširdus bendravimas tarp gydytojo ir paciento yra būtinas.

Tyrime pacientams taip pat patariama, jog:

  • Vanduo iš krano yra lygiai taip pat tinkamas žaizdoms valyti kaip ir fiziologinis tirpalas.
  • Riešą susilaužiusiems vaikams gipsas nėra būtinas – trauma sugis lygiai taip pat greitai ir nuimamame įtvare.
  • Bronchiolitu ar kitomis kvėpavimo ligomis sergantys vaikai įprastai greičiau pasveiksta negerdami vaistų.
  • Kūdikio širdies elektroninis stebėjimas reikalingas tik gimdymo metu, jeigu yra didesnė nei įprastai komplikacijų rizika.
  • Chemoterapija gali palengvinti vėžio simptomus, bet jo negali išgydyti, ir greičiausiai sukels tik dar daugiau nepatogumų paciento paskutiniais gyvenimo mėnesiais.
  • Prostatos specifinio antigeno (PSA) testas nepadės prailginti gyvenimo ir gali tik sukelti nereikalingą nerimą pacientui.

Anot tyrimą atlikusių akademijos ekspertų, išsigandę pacientai JK dažnai priverčia gydytojus jiems skirti nereikalingus vaistus ar gydymo procedūras, o tai tik dar labiau apsunkina kovą su per aukštu medikalizacijos lygiu. Pavyzdžiui, jau kurį laiką JK šeimų gydytojams liepta vengti pacientams išrašyti antibiotikų.

Ekspertai teigia, kad pas gydytoją besilankantys pacientai turėtų klausti kelių pagrindinių klausimų, norint išsiaiškinti labiausiai tinkantį gydymo būdą:

  • Ar man tikrai reikia šio testo, vaistų ar procedūros?
  • Kokios yra rizikos ir galimi šalutiniai poveikiai?
  • Ar yra paprastenė, saugesnė gydymo galimybė?
  • Kas nutiks, jeigu aš nieko nedarysiu?

Profesorė ir akademijos prezidentė Dame Sue Bailey teigė, kad svarbiausia, jog tiek gydytojai, tiek pacientai užtikrintų, jog skiriamas gydymas yra tikrai būtinas: „Medicininė ar chirurginė intervencija nėra vienintelis būdas atsikratyti ligos, o „daugiau“ medicinoje ne visada reiškia „geriau.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(15)
(4)
(11)

Komentarai (1)