Visiškai netyčia surastas naujas degalų sintezės būdas: „tai būtų nuostabi alternatyva iškastiniam kurui“  (1)

Tenesio valstijos (JAV) mokslininkai paskelbė apie netikėtą atradimą – jiems pavyko iškvepiamame ore bei automobilių išmetamosiose dujose esantį anglies dioksidą paversti etanoliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oukridžo nacionalinės laboratorijos energetikos departamento specialistai tyrinėja procesą, kuriose metu miniatiūriniai „nano spygliai“ iš anglies ir vario padeda paversti anglies dvideginį etanoliu. Įdomu tai, kad mokslininkai atradimą padarė netyčia.

„Kaip veikia pasirinkta medžiaga mes iš tiesų atradome netyčia, – sako projekto vadovas Adamas Rondinone. – Bandėme išnagrinėti pirmąjį numatomos cheminės reakcijos žingsnį, kai supratome, kad katalizatorius viską atlieka be mūsų įsikišimo“.

Minėtas mokslininkų komandos bandymas turėjo tapti ilgesnio tyrimų projekto, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kaip paversti anglies dioksidą etanoliu, dalimi. Specialistai buvo linkę manyti, kad tam pasiekti reikės ne vienos sudėtingos cheminės reakcijos.

Tačiau paaiškėjo, kad viskas yra gerokai lengviau – tereikia vienintelio katalizatoriaus, vario.

Šį atradimą galima vadinti alternatyva ne vienerius metus trunkančiuose bandymuose siekiant vieną iš orą teršiančių cheminių junginių paversti degalais. Etanolis ilgą laiką naudojamas įvairiuose chemijos gaminiuose, tačiau gali būti naudojamas ir kaip degalai. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyje, jau dabar prekiaujama bioetanolio degalais E85, kuriuose tik 15 proc. sudaro tradicinis benzinas.

Tokiu atradimu besididžiuojantys mokslininkai sako, kad tai leis teršalus paversti grynais degalais. Jei technologija taps ekonomiškai įgyvendinama, ji gali tapti puikia ekologiška alternatyva iškastiniam kurui. Kol kas džiaugtis dar anksti, nes patys mokslininkai negali pasakyti, kada jų galės būti taikomas už laboratorijos ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(5)
(26)

Komentarai (1)