Saulė nerimsta – tiesiai į mus atsivėrė didžiulė skylė, galinti padovanoti lietuviams įspūdingą reginį  (3)

Saulės vainike vėl atsivėrė skylė, kuri šįkart yra nukreipta tiesiai į mus. Dėl to Žemėje jau kelias dienas fiksuojama geomagnetinė audra, kuri buvo sustiprėjusi iki G3 (stipraus) lygio. Vidutinio stiprumo geomagnetinė audra tęsiasi ir šiuo metu, taigi jei dangus prasigiedrys, šiąnakt galima sulaukti pašvaisčių net Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės vainike susidarius skylei magnetinio lauko linijos nusidriekia į kosmosą, taigi ten vainiko plazma lengvai pabėga iš žvaigždės – ta kryptimi sustiprėja saulės vėjas. Kuomet skylė būna nukreipta į mūsų planetą, ją bombarduoja didelės energijos dalelės, todėl išauga stiprių magnetinių audrų tikimybė.

Taip nutiko ir šiuo atveju. Skylė Žemės kryptimi atsivėrė praėjusį savaitgalį, o to padariniai fiksuojami nuo savaitės pradžios.

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) nurodo, kad antradienį Žemėje buvo fiksuojama vidutinio galingumo geomagnetinė audra, o Žemės magnetinio lauko būseną išreiškiantis Kp indeksas svyravo apie 6 balus.

Situacija mažai pasikeitė ir trečiadienį – Kp indekso lygis išlieka apie 5–6 balus, taigi geomagnetinė audra tęsiasi.

Dėl to išlieka didelė tikimybė, kad naktį į ketvirtadienį pašvaistės bus natomos ne tik Skandinavijos šalyse, bet ir piečiau. Jų patariama dairytis šiaurės kryptimi, būnant atokiau nuo miestų šviesų.

Pašvaistės matomos esant giedram dangui, o meteorologai šiąnakt Lietuvoje prognozuoja mažą debesuotumą.

Geomagnetinių audrų pavojai

Žemės magnetinį lauką sutrikdo Saulės išspjautos elektringos plazmos dalelės. Jos ne tik sukelia magnetines audras ir išraiškingas šiaurės pašvaistes, bet ir gali sutrikdyti radijo ryšį, Žemės orbitoje skriejančių kosminių stočių veiklą, Žemės elektros perdavimo linijų darbą, geležinkelių automatinio valdymo sistemas. 

Dėl magnetinių audrų gali padaugėti ir sveikatos sutrikimų.

Kp indekso skalė yra padalinta į 10 lygių. Kai Kp indekso vertė yra nuo 0 iki 3, Žemės magnetinis laukas laikomas ramiu. Kai Kp pasiekia 4 lygį magnetinis laukas jau tampa neramiu, o Kp indeksui esant nuo 5 iki 9 Žemėje siaučia magnetinė audra.

Kp indekso pokyčius galite sekti NOAA interneto svetainėje (duomenys atnaujinami kas 3 valandas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (3)