Astronomai turi naują mįslę: aptiko rekordinio ryškumo paslaptingus žybsnius, pulsuojančius kas minutę  ()

Visatoje yra įvairių objektų, kurie gali skleisti rentgeno spindulius, tačiau dabar aptikti naujoviški jų šaltiniai, žybsintys labai smarkiai ir labai sparčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaip jau, rentgeno spindulių žybsniai irgi nieko nestebina, bet dabar atrasti trys anksčiau neužfiksuoti rentgeno spindulių šaltiniai, kurie per minutę sužibdavo daugiau nei šimtą kartų ryškiau, o paskui per valandą vėl užgęsdavo.

Šie žybsniai – gerokai ryškesni net už anksčiau žinomus truputį panašius žvaigždžių, vadinamus ultra-šviesiais rentgeno spindulių šaltiniais, žybsnius.

Žybsniai aptikti analizuojant archyvinius stebėjimų duomenis; jie užfiksuoti palydovinėse galaktikose, besisukančiose aplink dideles elipsines galaktikas ne per toliausiai nuo Paukščių Tako.

Kol kas įtikinamiausias šių žybsnių paaiškinimas – dvinarės žvaigždės, kurių viena narė yra magnetaras.

Magnetaras – tai tokia neutroninė žvaigždė, kurios magnetinis laukas yra ypatingai stiprus. Bet visgi yra skirtumų ir nuo magnetarų – pastarieji paryškėję išblėsta per kelias sekundes, o ne per valandą; be to, magnetarai aptinkami prie jaunesnių žvaigždžių, nei šie žybsniai.

Taigi kol kas jų kilmė lieka neaiški.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()