Tai taip fantastiška, jog sunku net įsivaizduoti: sukurtas biologinio viruso dydžio kompiuteris  ()

Elektronikos mažinimo tendencija pastaraisiais metais gerokai sulėtėjo. Tai yra ypač pastebima išmaniųjų telefonų segmente, kur ekranų įstrižainės tik didėja. Vis dėlto, prietaisų vidiniai komponentai nuolat mažėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie šio proceso nusprendė prisidėti Kalifornijos Santa Barbaros universiteto inžinieriai, sukūrę mažiausią pasaulyje kompiuterį. Jo dydis neviršija 50 nanometrų kiekvienoje pusėje. Maždaug tokio pat dydžio yra biologinis virusas.

„Mums reikia naujų skaičiavimo technologijų pavyzdžių, kurie patenkintų sparčių, mažų ir labiau energiją taupančių prietaisų reikalavimus. Tipiškame kompiuteryje duomenų apdorojimas ir atmintis yra atskirti, o tai sumažina skaičiavimo greitį. Tuo tarpu trimatės struktūros atminties viduje atliekamas duomenų apdorojimas leis saugoti daugiau informacijos ir dirbti su ja daug greičiau“, – paaiškino projekto dalyvė Džina Adam.

Kūrėjų komandai pavyko sukurti neįprastą sisteminę logiką, kurią pavadino „materialiai-prasminga“.

Loginės operacijos ir duomenų saugyklos yra vienoje vietoje, kas išskiria naują superkompiuterį iš šiuo metu labiausiai paplitusių tarpo. Sistema dar nėra išbaigta ir bus toliau tobulinama dėl stabilumo ir patikimumo padidinimo.

Ateityje savo idėją  kūrėjai tikisi pamatyti pritaikytą komerciniuose gaminiuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()