Kosminiai megapoliai: kiek daugiausiai planetų gali tilpti į žvaigždės gyvybinę zoną?  ()

Toks klausimas, užduotas diskusijų forume AskScience, paskatino grupę mokslininkų atlikti tyrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis egzoplanetų sistemų yra gerokai labiau susispaudusios, negu Saulės sistema; kartais jose pasitaiko ir tokių situacijų, kad dvi planetos skrieja žvaigždės gyvybinėje zonoje – tokiu atstumu, kuriuo uolinės planetos paviršiaus temperatūra būtų tinkama skystam vandeniui egzistuoti.

Bet kokia yra riba, kiek tų planetų gyvybinėje zonoje gali būti daugiausiai?

Tyrimui mokslininkai pasirinko Žemei identiškas planetas ir apskaičiavo sistemų su įvairiu planetų skaičiumi evoliuciją, trunkančią 10 milijardų vidinės planetos orbitų.

Planetoms prie raudonųjų nykštukių tai atitinka maždaug 2 milijardus metų. Gauti rezultatai parodė, kad daugiausiai stabiliai į gyvybinę zoną galima sutalpinti penkias planetas, ir tai pavyksta prie raudonųjų nykštukių.

Tiesa, šiame tyrime buvo nagrinėjamas tik jau egzistuojančių tokių sistemų stabilumas; nenagrinėta, ar tokia sistema gali susiformuoti. Formavimuisi gali būti kliūčių, pavyzdžiui medžiagos trūkumas protoplanetiniame diske.

Tyrimo rezultatai pristatyti JAV astronomų sąjungos Planetų mokslo skyriaus ir Europos planetų mokslo kongreso susitikime praeitą savaitę Kalifornijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()