TOP 10 dainų, akimirksniu naikinančių bet kokį stresą ir įtampą: neuromokslininkų eksperimentas (Video)  (7)

Visiems anksčiau ar vėliau tenka susidurti su stresu. Kai problemos kyla darbe, mokykloje, namuose ar asmeniniuose santykiuose, siūlomų būdų nuraminti nervus netrūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O čia siūlomas moksliškai pagrįstas metodas: dešimt labiausiai raminančių dainų pasaulyje. Nerimo ar pervargimo gydyme garsų terapija yra populiari jau seniai – pačių įvairiausių šalių čiabuviai naudojo muziką savo gerovei bei sveikatai gerinti.

Dabar melodijas, kurios labiausiai ramina, padėjo atrinkti neuromokslininkų eksperimentas.

Tyrimas vyko taip: prie jutiklių prijungti eksperimento dalyviai stengėsi kuo greičiau išspręsti sudėtingus galvosūkius. Galvosūkiai sukeldavo tam tikrą streso lygį, o vėliau būdavo įjungiama muzika ir mokslininkai, matuodami smegenų aktyvumą, pulsą, kraujo spaudimą bei kvėpavimo dažnumą, lygino skirtumus.

Pasak tyrimą atlikusios neurorinkodaros kompanijos „Mindlab International“ mokslininko dr. Davido Lewis-Hodgsono, bandomuosius labiausiai ramino ši daina:

Tiesą sakant, šios dainos perklausa bandomiesiems streso rodiklius sumažino net 65 procentais, o įprastą psichologinio poilsio laiką po protinio darbo sutrumpino net 35 proc.

Įdomu tai, kad daina, lėmusi tokius rezultatus, ir buvo specialiai skirta šiam tikslui – britų trio „Marconi Union“ kūrė ją kartu su Britanijos garsų terapijos akademija, o jų tikslas buvo kruopščiai atrinkus bei suderinus harmoniją, ritmo ir bosines melodijas, sumažinti klausytojo pulsą, kraujo spaudimą ir sustabdyti streso hormono – kortizolio – išsiskyrimą.

Į kovą su stresu mokslas šiais laikais jau žiūri rimtai: įrodyta, kad stresas lemia tokius sveikatos sutrikimus, kaip kraujo sistemos ligos, nutukimas, depresija, virškinamojo trakto ligos, astma ir t.t.

Prieš kelerius metus paskelbtas Harvardo ir Stanfordo universitetų tyrimas skelbia, kad vien nuo streso šiais laikais miršta daugiau žmonių nei nuo diabeto, Alzheimerio ligos ir gripo, šiuos tris kartu sudėjus.

Tad panašu, kad šiais laikais norint išsaugoti sveikatą kuo ilgiau, rūpintis reikia ne tik fiziniu kūnu, bet ir protu, o muzika šiuo atveju gali būti pats paprasčiausias ir lengviausias metodas. Tiesa, nereikia ir persistengti – arba viskam savo vieta.

Kalbėdamas apie pirmąją vietą užėmusią dainą, dr. D.Lewis-Hodgsonas pastebėjo: „Daina „Weightless“ buvo tokia efektyvi, kad kai kurios bandyme dalyvavusios moterys pasijuto net mieguistai. Tad nerekomenduočiau klausytis šio kūrinio vairuojant – tai gali būti pavojinga.“

Tad jei šiuo metu nevairuojate, bet norite sumažinti įtampą ar tiesiog paeksperimentuoti – pateikiame 10 labiausiai raminančių dainų, atrinktų pagal bandomųjų rezultatus:

Srautinės muzikos transliacijos sistemoje „Spotify“ jau veikia ir šių dainų grojaraštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(46)
(27)
(19)

Komentarai (7)